Bingov novi pomak u bh. peradarstvu: Ovom investicijom je svoju proizvodnju proširio za milion pilića godišnje

Kompanija Bingo nastavila je praviti pomake u domaćem peradarstvu, puštanjem u rad farme brojler pilića. Riječ je o najsavremenijoj farmi u BiH, kapaciteta 156 hiljada pilića u turnusu, što na godišnjem nivou iznosi skoro milion pilića.

Kompanija Bingo u ovom trenutku prednjači u peradarskoj industriji u Bosni i Hercegovini, s farmama koka nosilica Ciljuge, Inkubatorskom stanicom i repro centrom u Kalesiji, dvije farme brojlera u Špionici i Dubravama, ali i najsavremenijom farmom koja je otvorena u Vukovijama.

U novoj farmi uzgoj pilića vrši se na najsavremeniji i najhumaniji način, a nakon adekvatne obrade, godišnja proizvodnja pilećeg mesa iznosit će 1,6 miliona kilograma.

“Farma se sastoji od šest objekata kapaciteta od po 26 hiljada pilića, a ovom investicijom Bingo je svoju proizvodnju proširio za milion pilića godišnje.

Riječ je o jednom veoma ozbiljnom projektu, a bitno je naglasiti da nakon isporuke pilića, poslije 40 dana, određeni dio stajnjaka prebacuje se preko puta na bio-elektranu, koji se kasnije koristi u našim plastenicima kao gnojivo”, kazao je rukovodilac farme Samer Kadrić.

Svako investiranje u ovakvu vrstu objekata, prema riječima kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Emira Begića, predstavlja i ulaganje u domaću budućnost.

“Ovo je veoma značajno, posebno kada imamo situaciju poput ove koja nas je zadesila unazad nekoliko dana. Bingo je društvo koje ima zaokružen proizvodni ciklus u oblasti peradadrstva, a na kraju sve plasira kroz prodajne objekte, što predstavlja putokaz u kojem smjeru treba ići proizvodnja hrane”, naveo je Begić.

Realizacijom posljednjeg projekta, Bingo je svoju proizvodnju utovljenih brojlerskih pilića podigao na dva miliona godišnje, a u novoj farmi priliku za zaposlenje dobilo je okvirno 20 osoba iz Kalesije i Živinica.

“Mislim da je ovo za građane Kalesije veliki poduhvat. Veoma je bitno da vlasnik Binga nastavlja s investicijama u našoj općini. U Tojšićima se gradi jedan veliki tržni centar, a odmah ispod njega će se graditi fabrika tekstila. Mi i Senad Džambić trebamo biti ponosni na sve ovo”, kazao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

Vrijednost formiranja farme pilića u Vukovijama je osam miliona KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.