in , ,

Britanski ministar vanjskih poslova: “Potvrđivanjem presude Ratku Mladiću, međunarodna zajednica je pružila određenu utjehu preživjelima”

Velika Britanija je imala ključnu ulogu u dovođenju Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca pred lice pravde, naglasio je Raab

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab oglasio se povodom presude doživotnog zatvora za Ratka Mladića.

“Pružena je određena utjeha preživjelima i porodicama žrtava”, poručio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u reakciji na pravosnažnu presudu generalu Vojske RS Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora.

“Velika Britanija je imala ključnu ulogu u dovođenju Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca pred lice pravde za zločine koje su počinili na području Zapadnog Balkana. Izdržavanjem kazne doživotnog zatvora Radovana Karadžića (op. a. bivšeg predsjednika RS) u britanskom zatvoru, te potvrđivanjem presude Ratku Mladiću, međunarodna zajednica je pružila određenu utjehu preživjelima i porodicama žrtava, te pomogla da se onemogući nekažnjavanje za najgore zamislive međunarodne zločine”, naglasio je Raab, saopćili su iz Vlade Velike Britanije.

Podsjećamo, ratnom zločincu Mladiću je danas potvrđena prvostepena presuda Haškog suda iz 2017. godine. U potpunosti je odbačena žalba Mladićeve odbrane, kao i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Nedvosmislen poziv iz američke ambasade zbog Ratka Mladića: “Važan korak da svi koji su činili zločine preuzmu punu odgovornost za patnje naroda tokom rata u BiH”

Glavni tužilac Serge Brammertza nakon presude Ratku Mladiću: “Konačno je došlo vrijeme prihvatanja istine, on je jedan od najvećih zločinaca u savremenoj historiji”