Carlos Alcaraz pobijedio Novaka Đokovića u spektakularnom finalu i osvojio Wimbledon

Španski teniser Carlos Alcaraz (ATP: 1) pobijedio je u finalu Wimbledona srbijanskog tenisera Novaka Đokovića (ATP: 2) rezultatom 3:2 u setovima (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4) i na taj način stigao je do svoje druge Grand Slam titule u karijeri.

S druge strane, spriječio je Đokovića da osvoji svoju 24. GS titulu i peti uzastopni Wimbledon, ukupno osmi, čime je rekord Rogera Federera ostao netaknut, a Alcaraz je ovim trijumfom ostao vodeći na ATP listi.

Novak je ostao i bez prilike da ove sezone kompletira kalendarski slam (sva četiri GS turnira), a o kakvom se podvigu radi, možda najbolje svjedoči da je mladi 20-godišnji Španac prekinuo nevjerovatan niz od 45 pobjeda na Centralnom terenu koji je imao Đoković.

U prvom setu na terenu je postojao samo jedan teniser. Iako je Španac u prvom gemu imao break priliku, Đoković se spasio, a potom furioznom igrom i dvostrukim breakom, sa 6:1 pomeo Alcaraza za nešto više od pola sata igre – piše Klix.ba.

Drugi set donio je mnogo više borbe na terenu, ali i breakove na obje strane.

Prvi je napao Alcaraz, koji je u drugom gemu drugog seta oduzeo servis Đokoviću i poveo rezultatom 2:0 u gemovima, ali je Đoković već u narednom gemu vratio break i ušlo se u zanimljivu završnicu seta.

Dvojica tenisera čuvala su svoj servis sve do tiebreaka, tako da smo mogli uživati u maksimalnom broju gemova za jedan set. U tom 13. gemu bolje se snalazi Alcaraz i poravnava u setovima na 1:1.

Iako je Đoković svojevrsni “vladar” tiebreakova, u drugom setu današnjeg finala vidjeli smo pravu dramu i rezultat koji je donio poravnanje Alcarazu. Iskoristio je svoju prvu set-loptu pri rezultatu 7:6 i odličnim bekhend riternom došao do osvajanja drugog seta.

Treći set je bio nevjerovatan i ući će u historiju Wimbledona i tenisa. Iako ga je Alcaraz glatko dobio sa 6:1, pamtit će se peti gem koji je jedan od najdužih ikada viđenih.

Igralo se nestvarnih 26 minuta, a nakon 13 izjednačanja i sedam break lopti, Španac je konačno oduzeo servis Đokoviću i došao do duplog breaka, a potom i trostrukog, te je sa 6:1 poveo sa 2:1 u setovima.

Činilo se da je Đoković u “rasulu” i da s takvom igrom više nema šta tražiti u četvrtom setu. Međutim, po ko zna koji put vratio se iz ponora i pronašao svoju željenu igru.

Put do osvajanja četvrtog seta trasirao je napravivši break u petom gemu pri rezultatu 2:2. Tada je imao ukupno tri break-lopte, a iskoristio je onu posljednju, treću.

Do kraja seta srbijanski teniser je bez problema čuvao svoj servis, čak udvostručio break i rezultatom 6:3 došao do poravnanja u setovima na 2:2.

Peti set počeo je uzbudljivo s obje strane. Prvo je Alcaraz propustio break priliku, a potom i Đoković, da bi Španac prvi zadao udarac u trećem gemu.

Novu break loptu je iskoristio i poveo 2:1, te je do kraja meča koji je trajao gotovo pet sati, uspio zadržati prednost i sa 6:4 ostvariti najveću pobjedu u karijeri.

Za Carlosa Alcaraza ovo je druga Grand Slam titula u karijeri, nakon što je prethodno osvojio US Open prošle sezone. Također, Španac sada u međusobnim duelima protiv Đokovića vodi 2:1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.