Da li će najbolji bh. atletičar večeras zasjati na Dijamantskoj ligi? Amel Tuka se obratio javnosti uoči trke!

Amel Tuka večeras prvi put nastupa ove sezone na Dijamantskoj ligi.

Tuka je ove godine na 800 metara najbrže trčao u italijanskom Grosetu, gdje je ostvario vrijeme 1:46.15 te zauzeo treće mjesto.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar, večeras će u marokanskom Rabatu prvi put ove sezone nastupiti na nekom od mitinga Dijamantne lige.

Miting koji će se održati na Stadionu “Princ Moulay Abdellah” četvrti je ovogodišnji u okviru Dijamantne lige, a trka na 800 metara u kojoj će nastupiti i Tuka na rasporedu je u 20:37 sati.

Konkurenti će mu, između ostalih, biti zlatni i srebreni sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju: Kenijci Kipkurui Emmanuel Korir (1:45.06) i Cheruiyot Ferguson Rotich (1:45.23), za kojima je naš Tuka s vremenom 1:45.98 u finalu zauzeo šesto mjesto.

Nastupa i Nijel Amos iz Bocvane, koji je u olimpijskom finalu bio osmi, s vremenom 1:44.41.

Također nastupaju još dvojica Kenijaca, Collins Kipruto i Michael Saruni, zatim Marokanci Abdelati El Guesse i Mostafa Smaili, Španac Mariano Garcia, Poljak Patryk Sieradzki i Francuz Gabriel Tual, koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju bio sedmi, s vremenom 1:46.03.

“Idem po što bolji rezultat i dizanje forme iz trke u trku. Ovako jaka konkurencija je dovoljan motiv da dam sve od sebe i da istrčim dobro vrijeme. Idemo jako, sa vjerom u Boga”, poručio je u objavi na svom Facebook profilu Tuka.

Tuka je ove godine na 800 metara najbrže trčao u italijanskom Grosetu, gdje je ostvario vrijeme 1:46.15 te zauzeo treće mjesto. Zadnji nastup imao je u Ostravi (Češka), gdje je s vremenom 1:47.02 zauzeo 12. mjesto. Tuka bi u srijedu, 8. juna, trebao nastupiti i na Trinaestom međunarodnom atletskom mitingu – “Zenica 2022”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.