Najbolji bh. atletičar Amel Tuka ostvario sjajan rezultat u Istanbulu!

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka danas se kvalifikovao za polufinale utrke na 800 metara na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje se održava u Istanbulu.

Tuka je istrčao najbolje vrijeme u četvrtoj kvalifikacionoj grupi, a vrijeme koje je postavio bilo je 1:47.22.

Nakon utrke Tuka je pao na sedždu kako bi proslavio plasman dalje na Evropskom prvenstvu.

Drugo mjesto je zauzeo Javier Miron iz Španije, treće Guy Learmonth iz Velike Britanije, četvrto Balasz Vinidics iz Mađarske, peto Aurele Vandeputte iz Belgije dok je šesti bio Cristian Gabriel Voicu iz Rumunije.

Inače, Tukin kolega Abedin Mujezinović se nije uspio kvalifikovati za polufinale budući da je završio kao peti u svojoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 1:48.77.

Polufinala na 800 metara su na rasporedu u subotu od 17:35, odnosno 17:43 sati, a finale je u nedjelju, posljednjeg dana Evropskog prvenstva.

Tuka, koji je ove sezone u dvorani trčao najbrže 1:46.89, a u karijeri prije dvije godine 1:45.95 trenutno je na 16. mjestu evropske rejting liste.

Tuki su rivali za direktan plasman u polufinale biti Rumun Gabriel Cristian Voicu (lični i ovosezonski rezultat 1:48.77, 67. mjesto), Belgijanac Aurele Vandeputte (najbolji rezultat 1:46.49, ovosezonski rezultat 1:50.49 te 28. mjesto na listi),

Mađar Balazs Vindics (lični rekord 1:46.20, ovosezonski rezultat 1:47.83 te 57. mjesto), Britanac Guy Laermonth (lični i ovosezonski rekord 1:46.36 te 24. mjesto) te Španac Javier Miron (lični i ovosezonski rekord 1:45.98) – javio je Klix.ba.

U kvalifikacijama će večeras nastupiti i naš bacač kugle Mesud Pezer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.