Dok svi bruje o presudi, Fadil Novalić se hvali na društvenim mrežama: “Nema predaje. Jači nego ikad. Povećali smo penzije. Obećano – ispunjeno”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19. Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Osuđeni su i Fahrudin Solak te Fikret Hodžić. Solaku je prvostepenom presudom određena kazna od šest godina zatvora, a Hodžić je dobio pet. Advokati su već najavili žalbe.

Ipak, iako svi bruje o presudi, premijer FBiH Fadil Novalić, koji se danas nije pojavio na izricanju presude, našao je vremena i da se pohvali na društvenim mrežama.

Novalić se oglasio na Facebooku.

“Povećali smo penzije. Obećano – ispunjeno. Najniža penzija krajem 2021. godine iznosila je 382 KM, a nakon ovog povećanja od 5,15 posto, odnosno redovnog usklađivanja za 16,25 posto, ona bi trebala biti 517,3 KM.

To je rast od 135,3 KM ili 35,42 posto. Nema predaje. Jači nego ikad.” objavio je prvostepeno osuđeni premijer FBiH Fadil Novalić na svom Facebook profilu.

Inače, Novalić se i ranije oglasio na Facebooku, a tada je komentarisao današnju prvostepenu presudu Suda BiH.

“Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen.

Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka.

Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme.

Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”, napisao je Novalić u komentaru presude.

Podsjetimo, Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima – suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.