Duraković poručio Escobaru: “Dajte, gospodine, sjetite se šta je Biden rekao kada je imenovao agresore i žrtve u BiH

Akademik Esad Duraković u pismu kojeg upućuje Gabrijelu Escobaru objašnjava srž problema u Bosni i Hercegovini.

Patria u cjelosti objavljuje apel prof. Durakovića.

“Ovdašnje patriote, humanisti, kosmopolite – ovdje u BiH – uzdaju se još u SAD čiju moć predstavljate ovih dana u Bosni i od čega bi mogla zavisiti njena budućnost: njen put u prosperitet ili put u propast.

Od Vas to zavisi, bilo bi sjajno da to imate u vidu – dopustite da to kažem. Dakle, u Vašoj misiji nije samo budućnost Bosne u pitanju nego je u Vašoj misiji ovdje na ispitu i osjećaj SAD-a za pravičnost, za podsticaje demokratiji i humanosti. Vjerujte u to!

Ovdje je zaustavljen rat Daytonskim mirovnim sporazumom, ali je tim sporazumom – suštinski – spašena Vojska RS, zaustavljena je oslobodilačka ofanziva Armije BiH pred Banjom Lukom i agresija je nagrađena tvorevinom koja se nazvala RS.

Tokom skoro 30 godina nakon toga, pokazalo se da ova zemlja ne može funkcionirati po tome mirovnom sporazumu (on je i tada proglašen privremenim rješenjem), da je nužno mijenjati neke stvari i učiniti BiH funkcionalnom. Pred Vama, koji predstavljate najmoćniju zemlju svijeta, danas su dva alternativna puta:

1. Imate priliku da popravite ona daytonska rješenja za koja se pokazalo da su nefunkcionalna, da se taj sporazum dogradi tako da BiH profunkcionira kao i svaka druga normalna zemlja, samoodrživa, građanska, humana, demokratska.

2. Alternativa tome putu je produbljavanje krize tako što bi se izašlo ususret zahtjevima nacionalističkih lidera (danas su to Čović i Dodik) koji rade na projektu dovršenja agresije Miloševićeve Srbije i Tuđmanove Hrvatske. Ako biste to uradili, onda bi to bilo dovršenje projekta iz 1992. godine.

Pregovarajte s opozicijom, osluhnite šta žele građani, a ne s nacionalističkim liderima: ima nas veoma mnogo koji želimo multinacionalnu i mirnu Bosnu, građansku, istinski jednakopravnu, jer ovo što zagovara g. Čović jest samo produbljivanje nacionalne konfliktnosti u BiH!

Imajte u vidu, Ekselencijo, da današnja politička vođstva i Hrvatske i Srbije nisu faktori stabilizacije već se nestabilnost BiH kreira upravo iz te dvije zemlje. Tu je ključ za rješenje krize.

Nas koji težimo građanskoj i demokratskoj BiH onespokojava pregovarački kurs g. Palmera koji je, štaviše, u svojevrsnom „sukobu interesa“ zbog povezanosti sa Srbijom. Mi ne tražimo ništa više od onoga što Vi i Evropljani imate u svojim zemljama, za svoje građane.

Dajte, gospodine Escobar, spasite nas ovog nacionalističkog pakla! Od Vas i vaše zemlje zavisi hoće li Bosna ponovo proključati ili će biti mirna Bosna – u luci građanske i demokratske blagodati.

Dopustite da Vas podsjetim na govore predsjednika Bidena iz ratnih godina u BiH – kada je hrabro i precizno, zaista liderski, imenovao agresore i žrtve u BiH. Taj govor i danas nama ulijeva nadu.

Ali taj govor obavezuje i Vas – da ovdje u BiH, kreirate rješenja koja će biti konzistentna pravičnim i humanim nastupima Vašeg šefa – predsjednika Bidena. Tako ćete, između ostaloga, osnažiti njegovu političku, demokratsku i humanu vjerodostojnost, njegovu konzistentnost i autoritet”, napisao je Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.