in , ,

Džaferović nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Potez Crne Gore za jačanje mira i povjerenja”

Šefik Džaferović pozdravio odluku Skupštine Crne Gore

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin. Prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala je jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde jeste nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa”, dodao je Džaferović.

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Vrlo nedvosmislene poruke Željka Komšić: “Crna Gora je učinila civilizacijski čin, isto trebaju uraditi BiH i Srbija”

Bivši premijer Crne Gore Duško Marković bez dlake na jeziku: “Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici je ne samo politička, nego i lična i moralna obaveza prema žrtvama”