Emir Hadžihafizbegović otvorio dušu: “Odali smo dug nevino ubijenim ljudima u Prijedoru”

Događaji Posljednje Vijesti

Emir Hadžihafizbegović, direktor i glumac Kamernog teatra 55, kazao je za kako je premijera predstave “Schindlerov lift” bila veliki trijumf za ovu pozorišnu kuću.

U Kamernom teatru 55 u četvrtak je upriličena premijera predstave “Schindlerov lift”. Nastale po istoimenom romanu o ratnim dešavanjima u Prijedoru. Crvenim soliterima, ali i sudbini stanara istih, autora Darka Cvijetića.

Roman je do sada osvojio brojne nagrade u regiji. Režiju i adaptaciju potpisuje Kokan Mladenović, a dramaturgiju Vedran Fajković. Predstava je trebala biti izvedena krajem februara, no zbog pandemije koronavirusa odložena je za kraj aprila.

Emir Hadžihafizbegović je danas kazao kako je beskrajno zahvalan da se konačno dogodila premijera “Schindlerovog lifta”.

“Bio je ovo jedan mukotrpan posao. Trebalo je napraviti ogroman napor da u pandemijskim uslovima. Nakon tri odgođene premijere. Dođemo do sinoćnjeg trijumfa. Hvala Darku. Hvala Kokanu. Hvala mojim glumcima. I svim uposlenicima. Ova predstava je nastala u sinergiji. Od portira do prvaka drame”, istakao je za N1.

Hadžihafizbegović je naveo kako će predstava “Schindlerov lift” natjerati gledaoce na “meditaciju”. Da se progovori o problemu. Da postanu bolji ljudi. Što je, na kraju krajeva, bio uvijek cilj teatra. Od antičke Grčke pa do danas, dodao je direktor Kamernog teatra 55.

“Ova predstava će na neki način tjerati ljude na meditacije. Oni će nakon ove predstave postajati bolji. To je zadatak teatra od antičke Grčke. Teška je tema. Ljudi su plakali. Neki su izlazili sa predstave. Prijedorska priča je bila dosta tabloiziran. Bila je u ilegali. Mi smo je sinoć otvorili. Tim nevino ubijenim ljudima u Prijedoru. Kojima su stavljene trake i ubijeni su ispred crvenog solitera… Sinoć im je udahnuta riječ”, kazao je.

Dodao je da je tim činom ispunje “umjetnički dug”…

“Prema tom nepresuđenom genocidu koji se desio u Prijedoru. Ono što je također značajano. Predstava će dobiti svoju internacionalnu formu. Prevodimo je na nekoliko jezika. Sa ovom predstavom mislimo izaći i u Beč, Milan, Moskvu, London…. Ambasadori Kamernog teatra. Kao što su Dunja Mijatović. Braco Dimitrijević. Safet Zec. Dževad Karahasan. I Jasna Šamić će preporučiti ovo predstavu gradovima koje sam već nabrojao”, zaključio je Emir Hadžihafizbegović, direktor i glumac Kamernog teatra 55.

Leave your vote