Emir Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva, ali ne povodom godišnjice filma “Sjećaš li se Dolly Bell”

Srpska novinska agencija (SRNA), lažno je predstavila vijest, pozivajući se na “elektronske novine Andrićgrada”, odnosno portal Iskra, o tome da je Emir Kusturica povodom 40 godina od objavljivanja filma “Sjećaš li se Dolly Bell” nadletio iznad Sarajeva. Tu vijest je prenio i portal bhdijaspora.net. Naknadnom analizom utvrđeno je da to nije tačno te da fotografije nisu nastale u februaru ove godine nego lani, pa se samim tim logikom nameće zaključak da godišnjica filma nije bila razlog njegovog “preleta”.

“Emir Kusturica jeste letio helikopterom iznad Sarajeva, ali to se nije desilo 2.2.2021, niti je bilo povezano sa obilježavanjem 40 godina od premijere njegovog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”. Fotografije su, po svim dostupnim informacijama, autentične – ali su nastale u 8. ili 9. mjesecu 2020. godine”, navodi u svojoj analizi Raskrinkavanje.

Novinar Dragan Bursać komentarisao je ovaj događaj na Facebooku i također je ponovio netačne tvrdnje da se Kusturica iznad Sarajeva našao povodom godišnjice filma “Sjećaš li se Dolly Bell”.

S obzirom da smo i objavu Dragan Bursaća u kojoj stoje netačne tvrdnje o povodu Kusturicine posjete Sarajevu također prenijeli na našem portalu i ona je naknadno izbrisana iz ovog teksta jer nam je cilj da sa što većom, po mogućnosti apsolutnom, tačnošću izvještavamo naše čitaoce.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.