Snažna bajramska poruka banjalučkog novinara Dragana Bursaća “odjekuje” Bosnom i Hercegovinom i dijasporom

Posebnu bajramsku čestitku uputio je na društvenim mrežama novinar i književnik Dragan Bursać, na svoj način – unikatno i poučno. “Skloni taj telefon od mene! Nemoj me fotografisati!”

Piše: Dragan Bursać

Znam je decenijama. I ovaj ramazan je ispostila. Tiho i neprimjetno. Nevidljiva ona u Odabranom mjesecu. I post joj je nevidljiv, a opet uzvišeniji od svakog drugog.

Ne priča, ne uzdiše glasno zazivajući Pejgambera da drugi čuju. Sama, udaljena, na silu rastavljena od prirodnog toka stvari, ona se u sebi, a za svijet i po svijetu sprema za Bajram.

De, što se kriješ, lijepa si – najljepša zauvijek – nije to moje, nije to samo moja misao”, spetljah se.

A jeste, najljepša je djevojka bila i kad se zacurila i kad je prkosno prvu kosu ošišala u inat nekim zlim vršnjacima, što su je pitali, šta ti je to Ramazan i Bajram, toga nema, idi sa svojima. Najljepša je bila i kad se u mladu ženu pretvarala, pa mi lagala kako joj je sve lako, a do ljudi je što si otežavaju život.

Ljubav nije pokazivala razbacujući je okolo. Čuvala ju je za gladne kučiće i mačiće. Ulice su tada vrvjele djecom naših četvoronožnih sapatnika. A ona ih je hranila, sklanjala, čuvala. I kad bi ojačali, udomitelje bi im našla.

I praštala je. Činilo mi se svakom i svima. Ljut sam bio u svojoj muškoj sujeti i oholosti što prašta ovakvim kao ja, i još hiljadu puta gorim. Ja praštao ne bih, ponavljao sam joj dosljedno. A ona, samo osmijeh i sabur.

I znaš šta mi je najgore bilo”, prva progovori. “Ono kad su mi rekli da me ti više ne voliš. E onda sam pala u sebi.” Zajauka za sebe. “Nemam kome ni reći, ni pojadati se. A opet, znam da lažu…”

Skinula je masku, prvi put nakon dugo vremena. Pune usne ispod kojih niska bijelih zuba pozdravlja svijet pod njom i zelene oči koje ljepotom mogu nahraniti kosmos. Zaboravio sam koliko je lijepa. Čovjek najbrže zaboravi onu najbližu ljepotu koju voli.

Stegnuh joj ruku. Idemo posjetiti prvo mezarje. Više je njenih i mojih na onim svjetovima, nego na ovom bajramskom dunjaluku.

Nasmija se, uze me za ruku i povede. Ćutim miris mlade kiše u njenoj opranoj kosi.

Onaj je moja i ja njen. Zauvijek. Zove se Banja Luka.

Bajram Šerif Mubarek Olsun, dobri moji ljudi. Pozdrav od ove moje ljepotice i moje malenkosti cijelom svijetu”, napisao je Bursać.

Upravo za Bajram, Bursać je gostovao kod Senada Hadžifejzovića, a njegovu poruku pogledajte na videu ispod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.