Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović se obratio javnosti: “Ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama ni izvan Bajrama”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori je uputio danas poruku povodom Ramazanskog bajrama, saopćila je agencija MINA.

“Braćo i sestre,

Danas se opraštamo s ramazanom, najdražim gostom. Ispraćamo ga s tugom u srcu zbog rastanka, ali i s radošću jer smo se trudili lijepo ga ugostiti, dati mu njegovo pravo. Bilo nam je lijepo i ugodno u ramazanu.

On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati i približio nas Dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja.

Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle.

Sutra je, braćo i sestre, Bajram, praznik radosti. Radosti zbog uspjeha u ramazanu.

Provedimo ga, veselog lica i otvorenog srca, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene – obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama ni izvan Bajrama.

Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta radost i nije potpuna ako se ne dijeli – naveo je reis Kavazović.

Oglasio se i muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić

Svima koji obilježavaju Bajram u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i bh. dijaspori čestitao je tradicionalnom porukom: “Bajram šerif mubarek olsun!“.

Bajram je vrijeme za radost, zajedništvo i solidarnost i taj blagdan treba donijeti inspiraciju ljudima da budu bolji, pomažu drugima i cijene sve ono što imaju, poručio je muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić, a u povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Muftija Jusufspahić je istakao kako ga posebno raduje što su ove godine tokom Ramazana džamije i mesdžidi bili najviše popunjeni mladima te dodao kako je to pokazatelj da se „amaneti očuvanja vjere u porodicama ispunjavaju i da će se uspješno prenositi na nove generacije koje neće taj put dobra nikada napustiti“.

On je, također, istakao kako je zahvalan Bogu što je omogućio da ovdašnji muslimani i ove godine zajedno dijele blagdanski stol s prijateljima iz inozemstva te predstavnicima stranih zemalja u Beogradu.

“Mi ćemo, kao muslimani, uvijek uz Božiju pomoć, biti dio našeg društva i domovine nam Srbije i činitelj koji zbližava i spaja ovu nam zemlju sa svima, posebno zemljama bratskih nam muslimana”, rekao je muftija.

“Podijelimo našu radost s našim susjedima nemuslimanima, jer naša radost nije potpuna bez zajedništva”, dodao je muftija Jusufspahić.

Jusufspahić je kazao da će se u petak, 21. aprila, u Bajrakli džamiji u Beogradu obaviti centralni bajram-namaz te je svim muslimanima Srbije i cijelog svijeta poželio sretan Bajram.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.