Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ove godine neće organizovati bajramski prijem, odlučeno da se novac za tu namjenu donira

Tradicionalni bajramski prijem za zvanice, koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović neće biti održan ove godine, a novac koji bi bio utrošen za ove namjene doniran je Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ibrahim ef. Malanović uručio je taj novac danas radnicima ove jedinstvene ustanove koja slijepim i slabovidnim osobama svih dobnih skupina osigurava i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

“Stari je običaj da kada se obavi bajram-namaz, velikodostojnici iz političkog, javnog, kulturnog života, kao i običan svijet, dolaze kod reisu-l-uleme i čestitaju mu Bajram. Mi smo ranije pripremali čestitanje i prijem.

Ove godine reisu-l-ulema je odlučio da će biti čestitanje, ali da neće biti prijema. Imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, reisu-l-ulema je odlučio da sredstva predviđena za prijem donira ovoj biblioteci”, izjavio je Malanović.

Osim novca, uposlenicima Biblioteke su uručeni i paketi.

“Ovo je posebno vrijeme, vrijeme ramazana, kada trebamo biti blizu jedni drugih i naravno poseban osjećaj imati za one koji su u stanju potrebe.

To nas vjera duži”, naglasio je Malanović.

Kako su istaknuli iz Biblioteke, ova donacija im je vrlo značajna.

“Donacija nam je jako vrijedna, posebno u vrijeme kada radnici Biblioteke već tri mjeseca nemaju platu zbog nebrige države.

Moram naglasiti da je osnivač ovoj biblioteci Republika Bosna i Hercegovina, a osnivačka prava država Bosna i Hercegovina još nikad nije preuzela.

Iz tog razloga jesmo u prilici da čekamo platu po nekoliko mjeseci dok se ne usvoje budžeti i onda gdje stane država, pojavi se reisu-l-ulema, odnosno Islamska zajednica”, izjavio je direktor Biblioteke Sakib Pleh, podsjetivši da je Islamska zajednica i ranije brinula o ovoj ustanovi.

On je ovom prilikom uručio i Zahvalnicu za reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Iz Islamske zajednice su apelirali da institucije povedu računa o ovakvim ustanovama koje su od značaja za društvo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.