Zastupnik u njemačkom Bundestagu i neumorni borac za građansku Bosnu i Hercegovinu Adis Ahmetović stigao kod reisa Huseina Kavazovića

Nakon centralne svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, povodom jednog od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajrama, u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upriličeno je tradicionalno čestitanje kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Reis je, uz razgovor s prijateljima i poznanicima, goste počastio kafom, sokom i nezaobilaznom bajramskom slasticom baklavom.

Kod reisa je došao i Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i neumorni borac za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Među onima koji su došli na čestitanje bio je i veliki broj djece od kojih su neki bili odjeveni i u tradicionalnu bosansku nošnju. Reis Kavazović darovao ih je bajram-bankom.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je prvi dan Kurban-bajrama koji traje četiri dana.

Reisul-ulema je u bajramskoj hutbi, istakao kako pitanje morala nije pitanje nekolicine ljudi, te da je ono je pitanje svih nas, a, prije svega, odgovornih ljudi u jednom mjestu.

“Nismo mi u tome nikakav izuzetak. Institucije i ustanove kulture koje finansiramo iz naših poreza koje država ubire, ne mogu se ponašati kao odmetnička mjesta za koja ne važe pravila javnog morala.

Svaka vlast je obavezna poštovati javni moral. U protivnom, mi nismo dužni poštovati takvu vlast, niti odluke koje ona donosi.

U onoj zajednici ljudi, u kojoj se grubo krše dva moralna zahtjeva na kojima svaka zajednica počiva: da se svačije pravo poštuje i da se granica nemorala ne prelazi, takva zajednica će doživjeti tešku sudbinu”, kazao je reisul-ulema.

Istakao je obavezu muslimana da ukazuju na neprihvatljiva ponašanja, jer “veći grijeh od samog grijeha je promovirati ga, učiniti javnim i na njega se pozivati”.

Naslovna fotografija preuzeta sa portala Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.