Reis Husein ef. Kavazović na otvorenju džamije u Sisku u Hrvatskoj: “Danas smo ovdje s muslimanima i katolicima, ujedinjenim u dobru i zajedništvu”

Bratstvo je moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju, izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prilikom današnjeg otvorenja džamije i Islamskog centra u Sisku u Hrvatskoj.

– Događaji kakav je današnji bude u nama nadu da vjera ima svoje puteve do srca ljudi, da je naše bratstvo moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju – rekao je Kavazović, prema saopćenju agencije MINA.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH na ovom skupu predvodi delegaciju u kojoj su muftije iz BiH i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

Naglasio je da zajedništvo koje se pokazuje u Sisku kazuje put kako bi trebalo da rastu i razvijaju se međusobno povjerenje i razumijevanje.

– Mi pripadamo jedni drugima i kao što je zapisano u našim svetim knjigama, kada jedan trpi, svi trpe; kada se jedan raduje, svi se raduju. Puno je više onoga što nas zbližava od onoga što nas dijeli – rekao je također ef. Kavazović.

Istakao je da najveći izazov treba da bude širenje ljubavi i mira među ljudima i da čovjek ne smije dozvoliti da nedaće to obeshrabre.

– Neka nam ovo svjedočanstvo zajedništva bude povod za novi poticaj da radimo još više i još jače za dobro svih nas.

Kada se vratimo svojim kućama, ponesimo s ovoga mjesta zavjet da ćemo svakog dana moliti za mir među ljudima kako bismo bili odvažni da kročimo putem vjere i da u njoj nađemo nadu za novi početak – poručio je između ostalog reisul-ulema.

– Ova Božija kuća koja danas otvara svoja vrata sagrađena je najprije u srcima i molitvama ovdašnjih ljudi, muškaraca i žena. Bog je vjerom darovao ljude u ovom gradu i šire i danas smo ovdje s njima, s muslimanima i katolicima, ujedinjenim u dobru i zajedništvu.

Džamija u Sisku još je jedan zalog našeg međusobnog upoznavanja i razumijevanja, koji vodi stvaranju uzajamnog povjerenja i potvrde želje da živimo u miru – Kavazovićeve su riječi.

Podsjećajući da je svijet pun podjela, ratova i sukoba, on naglašava i da postoji bolji svijet – svijet mira, svijet koji uključuje svog bližnjeg i spremnost da se pomogne svom susjedu. Taj svijet se pojavljuje ovdje, u Sisku, u Hrvatskoj, kazao je.

– Trudimo se da zajednički izgradimo svijet u kojem se očituju beskrajna ljubav Božija, Njegova beskrajna veličina i ljepota Njegova stvaranja.

Budimo dobra djeca jednog nam oca i jedne majke. Svijet u kojem živimo naš je zajednički dom i podjednako smo odgovorni za njega, i muslimani i katolici.

Naš životni stil i naše ponašanje trebaju biti u skladu s Božijim planom, s našom vjerom koju ispovijedamo pred Bogom i pred ljudima.

Pozvani smo njegovati sklad, širiti mir i dobro u nama samima, ali i s drugim ljudima i sa svim Božijim stvorenjima – poruka je reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.