Reisul-ulema Husein ef. Kavazović javno poručio: “Na izborima dajmo povjerenje onima koji će izdržati sve jači politički pritisak”

U Sarajevu je danas održana sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj se sabornicima obratio reisul-ulema Husein ef. Kavazović koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prilikama u Evropi te predstojećim izborima.

Njegovo obraćanje Agencija MINA prenosi u cijelosti:

“Čast mi je da vam se mogu obratiti i da mogu prisustvovati zasjedanju ovog najvišeg predstavničkog tijela naše Zajednice i naših muslimana. Dozvolite mi da kažem nekoliko riječi za koje sam smatrao da ih trebam kazati na današnjem zasjedanju Sabora.

Na početku želim istaknuti da smo i mi, u netom završenom pandemijskom razdoblju, u našem radu oprezno i odgovorno gradili planove i programe i realizirali ih, uz stalne korekcije i reprogramiranja. Pokušavali smo vjerski život muslimana držati na što višem mogućem nivou.

Prošlu godinu obilježila je velika politička i sigurnosna kriza u našoj zemlji, izazvana i ohrabrena politikama iz našeg užeg i šireg okruženja, a koja je za posljedicu imala blokadu državnih organa i prijetnje secesijom koja traje. Aspiracije naših susjeda, njihovo neumjesno miješanje u sve i svašta i našoj zemlji, intenzivirano je invazijom Rusije na Ukrajinu.

Danas se pred našim očima odvija veliki i brutalni vojni sukob na tlu Evrope. Slike ruskog razaranja ukrajinskih gradova, ubijanja i protjerivanja civila, prizori masovnih grobnica, opsjedanja gradova itd. podsjetili su nas, građane Bosne i Hercegovine, na agresiju kojoj smo bili izloženi prije tridesetak godina.

Čak su nas objašnjenja i opravdavanja ovih zločina neodoljivo podsjetila na ona ista objašnjenja kojima se agresor na našu zemlju koristio, obmanjujući domaću i međunarodnu javnost, poricanjem i pokušajem zataškavanja zločina koje je počinio.

Uprkos činjenici da je u Haškom tribunalu, presudama desetinama političkih i vojnih predvodnika i izvršilaca agresije, dokazan i presuđen genocid nad Bošnjacima, kao i brojni zločini nad civilnim stanovništvom, s jedne, te udruženi zločinački poduhvat da se jedan narod protjera i podijeli suverena i međunarodno priznata zemlja u srcu Evrope, s druge strane, činilo se da sve ove godine nekim faktorima u međunarodnoj zajednici nije bilo sasvim jasno s kakvim politikama i ideologijama i s kakvim pojedincima i političkim diverzijama se suočava Bosna i Hercegovina svih ovih poratnih godina.

Žalimo što je morala da se desi brutalna agresija na Ukrajinu, kako bi, svima koji to žele da vide, bilo sasvim jasno ko i zbog kakvih političkih planova i ciljeva opstruira normalnu uspostavu institucija države Bosne i Hercegovine i punu uspostavu njenog ustavno-pravnog poretka, kao i integriranje u zajednicu evropskih država.

Svi građani ove napaćene zemlje s pravom se nadaju da će međunarodna zajednica iskoristiti svoje mehanizme i natjerati sve odgovorne u Bosni i Hercegovini da rade u tom cilju, a da će sve one koji se otvoreno svrstavaju na stranu agresivnih postupanja, rušilaca međunarodnog poretka, kazniti isključenjem iz političkog života.

Danas smo svjedoci političkih pritisaka, a neki ne isključuju ni druge, na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju.

Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Sve to je popraćeno uvredama s najvišeg vrha države, od strane predsjednika ove zemlje.

Istina je da Bosna i Hercegovina treba bolje zakone, ali njih treba da donose njeni politički predstavnici, bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije.

Islamska zajednica u BiH se zalaže za jednakost svih građana Bosne i Hercegovine u državi, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Nakaradne podjele društva, po principu miletskog sistema s kraja XIX stoljeća, ne mogu biti osnova za modernu državu.

Bosna i Hercegovina mora prevazići tu nakaradnu političku filozofiju etničkih podjela iz osmanskog perioda. Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću treba da razumijevaju kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza.

Stvarati uvjete za politički ambijent u kojem će svi građani Bosne i Hercegovine živjeti u slobodi i demokratiji, uz puno poštivanje ljudskih, nacionalnih i vjerskih prava, obaveza je svakom muslimanu – posebno onom koji je na odgovornoj političkoj funkciji.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svoju misiju provodi predano i odgovorno. Nastojimo da na najbolji i najefikasniji način organiziramo vjerski život muslimana, primjeren uvjetima, okolnostima i vremenu u kojem živimo. Rad u mektebima, u predškolskim ustanovama, na vjeronauci u školama, u našim obrazovnim ustanovama, u džematima i džamijama, razvijamo i unapređujemo stalnim poboljšanjem programa i sadržaja.

Naše uprave razvijaju programe rada s mladima i sa ženskim dijelom našega članstva. Unapređujemo rad naših medija i prilagođavamo njihove sadržaje, kako bi bili pristupačni svim kategorijama naših džematlija.

Razvijamo infrastrukturu Zajednice, osiguravajući značajne donacije od prijatelja iz islamskoga svijeta, kao i od domaćih privrednika i prijatelja Zajednice. Radimo na unapređenju vakufske imovine, uprkos činjenici da ni trideset godina nakon demokratizacije društva, nije donesen zakon o restituciji, te da je ogromna vakufska imovina zarobljena i u posjedu države. Razvijamo socijalne fondove, izdvajajući sve više sredstava za humanitarne programe.

Uvjereni smo da pripadnici Islamske zajednice imaju veliko povjerenje u nju i njene vjerske autoritete. To povjerenje iz godine u godinu raste, i pored organiziranog i perfidnog napada na nju i njenu ukupnu misiju. Iza pojedinaca i grupa koji to čine najčešće stoje neki politički centri iz BiH i okruženja. Ne brinu nas ti napadi.

Naši džematlije nepogrešivo raspoznaju što je laž, a što istina. Znaju da dio njihove članarine, sadekatu-l-fitra i zekata i svakog davanja za Zajednicu, dopre do svakog džemata u zoni povratka, koji često nisu u stanju da sami održavaju vjerski život u svojim povratničkim mjestima. Putem Bejtu-l-mala i fonda za povratničke džemate, kao i putem socijalnih fondova u Uredu za društvenu brigu, osiguravamo ravnomjeran raspored ukupnih naših materijalnih sredstava. To je istinski osjećaj zajedništva muslimanske zajednice.

Više nas brine to što naši pripadnici često u Islamskoj zajednici traže kompenzaciju za ono što bi trebala da radi, a izgleda ne radi, politička i akademska elita našega naroda. Tako, pred nama se često postavljaju zadaci koji nisu u prirodi našega posla, a koje je teško ignorirati.

Ovdje ću samo naznačiti neka od tih pitanja: demografski problem i migracije ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ovaj problem se direktno naslanja na problem pravne nesigurnosti, što ukazuje na loše stanje u pravosuđu. Korupcija i privredni kriminal u javnom sektoru su nešto na što stalno upozoravaju iz međunarodne zajednice i što frustrira naše građane, posebno mlade. Bez snažnog pravosuđa ovaj društveni porok nije moguće eliminirati.

Nužno je stati u kraj političkoj korupciji, pogotovo kada je u pitanju izborni proces. Kupovina glasova je opasan porok koji sve više uzima maha u našem narodu, posebno u manjem entitetu. Ako svi predstavnici elite našega naroda ne zaustave tu ružnu naviku, proces demokratskog sazrijevanja naroda je upitan i ugrožen. Bez uvjerenja da su izbori demokratski i sačuvani od političkih manipulacija, ne možemo očekivati zaustavljanje procesa iseljavanja iz ove lijepe zemlje.

Poštovani članovi Sabora,

Pred vama su izvještaji o radu najviših organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za proteklu godinu. Uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi koja se osjetila u drugoj polovini godine, naše programe smo realizirali u značajnom procentu.

Racionalno smo trošili sredstva, neke aktivnosti koje su bile predviđene smo reducirali, jer nismo znali kako će se dalje upravljati pandemijom i koliko će trajati ekonomska kriza. I ovu godinu smo završili s viškom, odnosno neutrošenim budžetskim sredstvima. Taj višak smo predložili da se rasporedi za tekuću godinu, kako bismo nastavili započeto.

Na dnevnom redu su i važni dokumenti, kao što je Poslovnik o radu Sabora, Pravilnik o radu Ustavnog suda, Prečišćeni tekst izbornih pravila i dr. Imam puno povjerenje u predlagače ovih dokumenata, kao i u vaš odgovoran pristup u njihovom razmatranju. Uvjeren sam da ćete ih danas usvojiti u najboljoj formi. Danas će Sabor raspisati redovne izbore u Islamskoj zajednici, za sve organizacione nivoe, od džemata do Sabora.

Ovaj proces vodimo ozbiljno i odgovorno, i stalno ga unapređujemo. Pokazujemo puni demokratski kapacitet Zajednice i istodobno čuvamo dignitet svakog predloženog kandidata i demokratski karakter ovog procesa. Molim Boga da izaberemo najbolje među muslimanima za poslove oko naših džemata, medžlisa, muftiluka i najviših organa Zajednice.

Braćo i sestre,

Očekuje nas vrijeme puno izazova za našu zajednicu i naš narod. Pred nama su izbori u državi, od kojih će mnogo toga zavisiti u budućnosti. Politička arhitektura Evrope se mijenja, a s njom će rasti i zahtjevi da se mijenja i politička arhitektura u Bosni i Hercegovini, u to nema nikakve sumnje. I kao narod, i kao zajednica muslimana, moramo biti svjesni ovih promjena.

Na izborima i za državna tijela i za tijela Islamske zajednice moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen. Moramo osujetiti populističke tendencije u našem narodu i svesti ih na podnošljivu mjeru. Na važna mjesta u državi i zajednici treba da biramo kredibilne ljude s karakterom i potrebnim znanjem za javni posao.

Nemojmo dozvoliti da nam buka, koju će proizvoditi politički subjekti u narednom periodu, pomuti osjećaj da biramo one opcije koje su najrealnije i najoptimalnije za naš narod s najviše snage da se izbore za prava građana ove zemlje i da se suprotstave nasrtajima na nju.

Molim Allaha, dž.š., da spusti Svoj selamet i bereket na ovaj skup. Es-selamu alejkum!“, kaže se u obraćanju reisu-l-uleme.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.