Bajramska poruka reisa Huseina Kavazović: “Nemojte vrijeme provoditi u mahalanju po društvenim mrežama”

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Bajram praznik pun radosti

“Na prvi dan Ramazanskog bajrama naša su srca puna istinske radosti, a duše naše su ushićene. Upravo smo za sobom ostavili ramazan, najbolji mjesec u godini, čije je vrijeme vrijednije od vremena u drugim mjesecima, a u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci.

Sve što smo učinili u tom mjesecu zadobilo je veću vrijednost od uobičajene. Danas se nadamo da će sve naše napore i sva naša činjenja u tom blagoslovljenom mjesecu Alah nagraditi obilnom nagradom” – rekao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da je Bajram praznik pun radosti, te vjernicima poručio da tu radost podijele sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

“Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, ali mi smo i snažan narod koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. No, da bismo mogli biti uspješni, u svome hodu moramo otkloniti slabosti. Uslijed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu. Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočvanju sa izazovima i stoga je prioritetan zadatak u narednom periodu rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda”, naveo je Kavazović.

Posebno je upozorio na, kako je rekao, rak-ranu našeg društva.

“U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi, snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine” , naveo je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

“Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima” – naglasio je Kavazović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.