Evropska parlamentarka Tanja Fajon zabrinuta: Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje!

Za Bosnu i Hercegovinu se plašim, jer još ne vidim dovoljno političke volje i saradnje na lokalnoj bazi. Još možemo osjetiti parcijalne interese političkih elita, kazala je Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

Naglašava kako bi oni koji čine vlast u Bosni i Hercegovini trebali imati zajednički cilj, a to je pristup Evropskoj uniji.

Ističe da je vrijeme pandemije donijelo dodatni problem cijelom svijetu, ali da se angažovanje Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana nikako nije smanjilo, već naprotiv. U svih šest država Unija je, kako ističe, poslala praktičnu pomoć, a i sredstva za rješavanje krize.

– Posebno sada je bitna komunikacija između lokalnih, evropskih i međunarodnih institucija. Bosna i Hercegovina se suočava sa teškom humanitarnom krizom na području migracija i azila, i to u vrijeme pandemije, i zato bi u sklopu cijele Evropske unije trebali naći kompromise i sa konkretnim akcijama situaciju riješiti što je prije moguće – navela je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Upitana hoće li dolaskom Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD-a doći do zajedničkog kursa EU-a i SAD-a prema BiH, kazala je da svi znamo da je Joe Biden čovjek koji dobro poznaje našu regiju, posebno Bosnu i Hercegovinu, te zato misli da je to već veliki napredak za saradnju.

– Unija i Amerika, kao i mnogobrojne međunarodne institucije, moraju povećati međusobnu saradnju, uzeti u kontekt lokalne aktere iz originalnih područja. Zajednički kurs bi svakako trebao postojati u smislu podržavanja i pomoći postkonfliktne obnove i institucionalnih reformi, osobito u području pravosuđa, vladavine prava i, naravno, poboljšanju socio-ekonomskih standarda – istakla je.

RSE

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.