Fadil Novalić izjavom iz Mostara izazvao bijes bosanskohercegovačke javnosti: Premijer tvrdi da je ekonomija u Federaciji BiH na najvećoj razini u historiji

Na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru okupljenima se obratio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

On je istakao kako je pandemija koronavirusa izazvala krizu, ali da je i svaka kriza prilika.

Novalić je kazao kako povratak sajma u Mostar korespondira sa povratkom ekonomije u stanje iz predpandemijskog vremena.

Tvrdi da je oporavak privrede u Federaciji takav, da je uz rast BDP od 7,5% stanje već bolje nego u predpandemijsko stanje.

Premijer Federacije BiH je zaključio kako je pandemija brutalno djelovala na zdravstvo i privredu i da je u samo mjesec dana izgubljeno 27.000 radnih mjesta.

Međutim, on ističe da su zahvaljujući mjerama Vlade FBiH i žilavim privrednicima vraćena radna mjesta i da je ekonomija na najvećoj razini u historiji – prenosi Klix.

Novalić je pohvalio žilavost domaćih privrednika i te činjenicu da 90% investicija u državi dolazi od upravo domaćih privrednika.

Kako je napomenuo Federacija BiH je privrednike pomogla na razne načine od poreskih oslobađanja do transfera u iznosu od 750 miliona maraka.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija je naglasio da je mostarski sajam događaj od značaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu i region.

Kako je istakao, pandemija je pokzala da se u teškim vremenima možemo osloniti samo na sebe ali i na pomoć najbližih u regionu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.