Fadil Novalić je u “poetskom zanosu” citirao Kafku: “Jedan je veliki pisac napisao jedno djelo, koje najbolje opisuje ovo što se meni u proteklim godinama događalo

Fadil Novalić, premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na Facebooku je objavio izlaganje pred sudskim vijećem u aferi Respiratori. U izlaganju Novalić je iznio optužbe na račun stranke Narod i pravda, te je istakao uspjehe vlade kojom još rukovodi.

Na početku Novalić je citirao Kafku.

“Jedan je veliki pisac napisao jedno djelo, koje najbolje opisuje ovo što se meni u proteklim godinama događalo, i za to dobio Nobelovu nagradu. Evo jedne od mnogobrojnih savremenih kratkih kritika tog djela. Citiram: “Postoji jedan roman u kojem se glavni akter jednog dana, bez ikakvog njemu razumljivog razloga, probudi pod optužnicom za nešto, hapsi ga se i pokušava optužiti za njegove navodne zločine. Zašto je optužen ne uspijeva ni on sam saznati do kraja romana.

Ne znaju to niti njegovi progonitelji. Niti ko ga je prokazao, niti koji su dokazi njegovog navodnog nedjela. Ali se u haotičnom i neumitnom procesu pokazuje da osumnjičenom nema spasa.

Pojedinac je nezaštićen pred pečatima, dopisima, jezikom birokratije, koja ga ponižava od samog dolaska pa preko svake radnje koju mora proći na putu do same sudnice. A na tom putu do sudnice mu je već proizvoljno presuđeno, sa čime je u skladu i mentalitet mase, spremne na linč, koja uvijek prati takve pravosudne spektakle.

Ovo može biti slika svakog čovjeka koji otkriva da je njegova sloboda značajno ograničena, pa i ukinuta od strane nevidljivih pojedinaca sistema, dok on uopće nije obraćao pozornost na ono što se događa.

Kafka nismo, kako se to voli reći, svi mi, ali zato svako od nas to može postati”, napisao je Novalić.

Sve u vezi nabavke respiratora i dešavanja koja su uslijedila govorio je o medijskoj kampanji protiv njega.

“U spisu ovog predmeta, u dokazu DT 342, našao sam papir “Interni dokument – medijska strategija za internet kampanju” koju je stranka Narod i pravda (NiP) sačinila 19. aprila 2020. godine, tj. petnaestak dana poslije zaključenog ugovora u Federalnoj upravi Civilne zaštite, koji mi je dao odgovor na mnoga pitanja za događaje koji su mi se kasnije dešavali. Prilažem na uvid “Interni dokument”.

Ova “instrukcija” se nalazi u dokaznom materijalu Tužilaštva DT 342. I naravno ovo, kao i sve drugo što nam je išlo u korist, Tužilaštvo ovdje nije iznosilo.

U tom dokumentu, između ostalog, piše, citiram: “Internet kampanja za sada dobro ide i pokazala se kao koristan alat u diskreditaciji političkih protivnika. Vrijeme korone izbacilo je brojne mogućnosti za potpunu diskvalifikaciju Fadila Novalića, ali i cijele Vlade FBiH i to se ne smije propuštati”, naveo je Novalić.

Potom je Novalić napisao da su cilj bile i druge osobe iz stranke iz koje dolazi.

Dozvolite da vam skrenem pažnju da je u ovom procesu baš kao u uputstvu NiP-a, isključivo pominjane tri osobe: Ja, Bakir i Sebija Izetbegović, iako se ovim dvjema osobama uopće ne sudi.

Oba su ova tužioca u sudnici rekli da oni ovdje dokazuju visoku korupciju jedne stranke. Ta visoka podudarnost, između uputstva NiP-a i sadržaja ovog procesa provođenog od strane ovih tužilaca, je rezultat ovog projekta.

Nakon ovoga je efektivno formirana neformalna grupa koja je sastavljena i od jednog člana moje Vlade, zatim od tužilaca u kojoj je jedan “iz sjene” preuzeo liderstvo, visokopozicioni policijski službenik Agencije za istrage i zaštitu BiH, tri plaćena medija i nekoliko privrednika koji su me, zarad svoje lične koristi, željeli skloniti sa mjesta premijera Federacije BiH.

Ja sam grupu za svoje potrebe nazvao “Gacko je čudo”, upravo onako kako su je i oni međusobno zvali, istakao je Novalić.

U nastavku pročitajte sve šta je rekao Novalić koji je naveo i da Vlada kojom rukovodi je napravila odlične rezultate.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.