Fadil Novalić konačno progovorio o minimalnoj plati od 1000 KM, čekaju se reakcije: “Može, ali mora sa drugim fiskalnim zakonima”

Gost O Dnevnika je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. Na pitanje novinarevo nastojanju Saveza samostalnih sindikata BiH za donošenje zakona o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Sindikalisti smatraju da ne postoje nikakve zakonske ili druge prepreke.

Šta kaže Vlada i kakve su šanse da se taj zakon konačno donese?, Novalić je dao odgovor:

– Šanse postoje, ja ne želim sad licitirati 1.000 ili 700 KM, ako bismo digli na 1.000 KM, sigurno bismo izgubili 50 hiljada radnih mjesta.

Ali minimalna plata mora rasti, bilo kroz zakon ili kako god. Tu imamo konsenzus i mi i Parlament i sindikat i poslodavci, ali kako?! Nema problema oko povećanja minimalne plate, samo se radi o tome da to mora ići uz zakone o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, gdje smo mi predvidjeli da se smanje obaveze.

Tako da plata sa sadašnjih 543 naraste na 750 KM, koliko god se već dogovorili, da obaveze prema državi ne budu veće, nego ako može i manje. Mi ne želimo iz privrede uzimati novac koji možda pripada radnicima.

Mnogo je društvenih i ekonomskih problema, potrošačka korpa iznosi skoro 2.500 KM, cijene energenata enormno rastu. Ima li Vlada rješenje?

– Da, svakako ima. Svaka vlada mora imati, unutar svojih mogućnosti, ekonomske mjere. Mi smo pošli od toga kakav je prosjek našeg stanovništva, želeći da maksimalno zaštitimo građane. U tom smislu smo i formatirali svoje ekonomske mjere.

Mi nemamo mogućnost štampanja novca, što neke države rade. Nemamo ni mogućnost uticaja na ono što se ne proizvodi kod nas ili se ne crpi kod nas, ali svejedno moramo donositi one mjere kako bismo olakšali ljudima život, koji je sada zaista ugrožen.

Ne treba zaboraviti da je ovo globalni trend jer je to posljedica Covid-19 i rata u Ukrajini. Prvo, to je i dalje ograničenje cijena za 540 prehrambenih proizvoda, ograničenje marži.

Drugo je da smo ograničili marže na naftu i moram priznati da još i iz Srbije i iz Hrvatske dolaze kod nas i kupuju naftu. To je imalo uticaja da imamo skupu, za naše stanovništvo i preskupu naftu i naftne derivate, ali je to još uvijek povoljnije.

Mi smo išli da podupiremo kroz budžet one kategorije koje su najslabije, to su penzioneri, njima smo digli penzije za 11 posto. To je nedovoljno, ja se slažem, ali to je 250 do 300 miliona KM i to populaciji koja je najugroženija, potom borcima kojih je 120.000, njima je plus 50 miliona KM.

Detalje pogledajte u video prilogu…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.