Fadil Novalić opet ima “nevjerovatne ideje”: Pogledajte novu provalu premijera Federacije!

Posljednje Vijesti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostovao je na Federalnoj televiziji u emisiji Rezime, gdje je, između ostalog, komentirao i rast cijena, a osvrnuo se i na rast cijena ulja i piletine, kao i pojeftinjenje goriva i krompira.

Društvene mreže užarile su se od njegovog “rješenja” za poskupljenje ulja i piletine za 37 posto, a što je jako aktuelno ovih dana.

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost Novalić je odgovorio da to zavisi od toga šta kupujete.

“Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Ako kupujete gorivo, dobit ćete ga 10 posto više”, objašnjava Novalić, što je iznenadilo voditelja.

“Kupujte manje, ako ste kupovali 100 litara, sada kupujte 60”, “pojačao” je odgovor Novalić.

“Plaće su, za vrijeme nas, narasle 20 posto, 165 KM. Od 2019. kad je plata bila 919 KM, do sada, rast je 88 KM. Ali ukupno od 2015. 165 maraka. To je najveći rast plaća u poslijeratnom periodu. Za privrednike najviše znače dva zakona koja sam prethodno spomenuo kao neuspjehe vlade.To je od 2019. na parlamentu i ja sam poslao urgencije i nadam se da će krajem septembra konačno doći na red ta dva ključna, kultna zakona”, zaključuje Novalić.

Pogledajte šta je sve “isprovaljivao” premijer Federacije.

Leave your vote