Fadil Novalić posjetio kompaniju Bimal koja proizvodi ulje: “Nije problematika samo cijena, nego da li uopšte ima tog proizvoda”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je danas, tokom boravka u Brčko Distriktu, posjetio kompaniju Bimal d.d. Brčko, našu jedinu kompaniju koja proizvodi ulje i šećer.

Nakon posjete Novalić je izjavio da smo svjedoci da je najveći poremećaj na tržištu upravo nastupio na prehrambenim proizvodima, posebno na ulju.

“Sasvim je jasno da imamo proizvodni kapacitet. Ono što nama fali jeste da imamo sirovine za taj proizvodni kapacitet”, kazao je premijer Novalić.

Napomenuo je da BiH troši četrdesetak miliona litara ulja.

“Postoje kapaciteti, površine, zemlja, znanje, sve, da mi slično kao u industriji mlijeka, poticajima dovodemo tu proizvodnju na nivo da možemo tih 40 miliona litara proizvesti od svojih sirovina, da ne zavisimo. Na krizama države zatvaraju i proizvode i sirovine”, naveo je Novalić – prenosi Fena.

Kazao je da su danas u Posavskom kantonu također razgovarali u vezi sa pšenicom, “tako da ovo znači jedan novi zaokret u proizvodnji ključnih roba”.

“Znači, na krizama smo se uvjerili da to više nisu samo tržišne robe, one su ključno važne za ishranu stanovništva i ne možemo ih posmatrati kao tržišne”, naveo je premijer Novalić – Fena.

Generalni direktor kompanije Bimal d.d. Brčko Ilija Studen je kazao da je Bimal jedini proizvođač jestivog ulja u BiH.

Zahvalio je delegaciji Vlade Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću što su posjetili ovu kompaniju, kako bi konstruktivno razgovarali o problemima snabdijevanja prehrambenim proizvodima bh. tržišta.

Po njegovim riječima, izuzetno je aktuelna problematika snabdijevanja uljem, ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele Evrope i cijelog svijeta, od kada je krenula kriza s ratom u Ukrajini.

“Tu smo vidjeli da je situacija takva da nije problematika samo cijena, nego je problematika da li uopšte ima tog proizvoda. Osnovni problem nas u BiH je u tome što nemamo dovoljno svoje vlastite sirovine. Vlada Federacije BiH i politika unutar BiH radi na tome da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvodnju vitalnih prehrambenih proizvoda, među kojima je jedan od najbitnijih proizvoda ulje”, naveo je Studen.

Dodao je da oni u Bimalu već dugo rade na tome da se obezbijedi domaća proizvodnja uljarica, te ocijenio da ima dosta napretka u posljednjih četiri-pet godina.

“Uz podršku politike, Vlade FBiH, cijele BiH, nadamo se i RS-a, će biti situacija da imamo dovoljno svoje sirovine da možemo proizvesti svoje ulje i da možemo u kriznim situacijama snabdijevati tržište sa kvalitinim proizvodom po normalnim cijenama”, kazao je Studen.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.