Federalni premijer Fadil Novalić uputio poruku: “Dok se SDP bavi mojim lapsusima, mi smo obnavljali Partizansko groblje”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) oštro je osudio vandalski čin na Partizanskom groblju u Mostaru u kojem je sinoć devastirano svih 700 ploča. Dotakao se i stranačkih nesuglasica pa tako i prozvao SDP.

Novalić je kazao da ga je vijest o barbarizmu na Partizanskom groblju duboko potresla.

“Očekujem da će vinovnici ovog gnusnog čina biti što prije otkriveni i najstrožije sankcionisani.

Također, vidim da je za neke predizborna kampanja već počela, pa u reakcijama na ovaj vandalski čin pokušavaju pridobiti jeftine političke poene, umjesto da pokušaju barem biti dio rješenja da se ovakvo šta više nikada ne ponovi”, naveo je Novalić.

Zatim se osvrnuo i na prozivke iz drugih političkih stranaka.

“Za razliku od njih koji svakodnevno šire neistine o meni, ja sam se zajedno sa vrijednim mostarskim entuzijastima založio za obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH i 2018. smo vratili stari sjaj Partizanskom groblju u Mostaru.

Dok se u SDP-u bave mojim lapsusima i jednom godišnje odu na obilježavanje, mi smo uložili maksimalna sredstva da se ovaj historijski važan spomenik obnovi. I uložit ćemo i opet, za razliku od bivše Vlade SDP-a, čiji članovi za četverogodišnjeg mandata nisu bili u stanju ni travu tamo pokositi”, poručio je Novalić.

Podsjetimo, svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru je sinoć devastirano. Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara za N1 je kazao da su antifašisti ovog grada u nevjerici i da ne vjeruju više nikome.

Također, Đulić kaže da ne vjeruju ni policiji i da nema više smisla ni prijavljivati jer ništa ne poslije ne dogodi, već se napadi i devastacija Partizanskog groblja kontinuirano nastavljaju.

Partizansko spomen groblje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Gradonačelnik Mostara na Facebooku osudio je vandalizam na Partizanskom spomen groblju. Nakon njega su i brojni bh. politički lideri, među kojima i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koji je zbog toga optužio HDZ, ali su se i iz ove stranke ubrzo oglasili osudivši uništenje Partizanskog groblja.

Osuda je stigla i iz međunarodne zajednice za ovaj vandalski čin dok se policija još nije oglasila o tome da je napravila konkretnije poteze. Iz Ambasade SAD-a su upravo pozvali policiju da pronađu počinioce i privedu ih pravdi.

UABNOR Mostar je pozvao sve građane na protestno okupljanje u četvrtak 16. juna ispred Partizanskog spomen groblja zbog ovog vandalskog čina.

“Recimo neofašizmu NE. Dolazak na ovo okupljanje glas je za slobodu, za razumijevanje, za Mostar, za BiH. Ne boj se, dođi! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručili su iz UABNOR-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.