Generalpukovnik Senad Mašović u Londonu, dogovorene su veoma bitne stvari za BiH: Protivzračna odbrana jedna od tema razgovora…

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba, generalpukovnik Senad Mašović, od 12. do 17. jula 2022. boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tom prilikom održan je susret sa zvaničnicima Vlade i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Među njima Mašović se sastao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom Sir Tony Radakinom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom, zamjenicima načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva generalpukovnikom Charlesom Walkerom i general majorem Alastair Smithom.

Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, integracijskom procesu Bosne i Hercegovine u NATO i EU.

Razmjenjena su mišljenja i stavovi u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Tokom susreta, bilo je riječi o mogućnostima jačanja i unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Govorilo se o provođenju projekata modernizacije i poboljšanja kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su iskazali spremnost za nastavkom pružanja potrebne podrške Oružanim snagama BiH, posebno u oblasti školovanja i obuke pilota.

Razgovaralo se i o pružanju podrške u oblastima protivzračne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklopnih sistema.

U okviru posjete, general Mašović je 13. i 14. jula 2022. godine prisustvovao na Konferenciji o saradnji zračnih snaga o globalnim klimatskim promjenama u Londonu, gdje su učešće uzeli lideri i predstavnici iz oblasti zrakoplovstva i svemirskog istraživanja.

Održali su obraćanja i prezentacije o izazovima i prijetnjama u predmetnim oblastima, te načinu pripreme i podizanja sposobnosti Oružanih snaga.

Kako je planirano, general Mašović će prisustvovati i na vojnom aeromitingu „Royal International Air Tattoo“, koji se od 14. do 17. jula 2022. godine održava u bazi britanskog Kraljevskog zrakoplovstva Fairford u UK.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića nalazi se i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković i lični pomoćnik načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.