Grlić Radman nakon sastanka sa Turković: “Da se samo Hrvatska pita, Bosna i Hercegovina bi već odavno bila u EU”

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je na pres konferenciji nakon sastanka s kolegicom iz BiH Biserom Turković da naša zemlja u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera.

Kako je na početku svog obraćanja rekao Grlić Radman, to je međusobno uvažavanje. Živimo u vrlo dinamičnim vremenima imamo veliku odgovornost. Mir je najvažniji.

“Moja današnja posjeta BiH nadovezuje se na veoma uspješnu posjetu premijera Plenkovića. Došao sam kako bih s ministricom Turković razmotrio mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu”, kaže Grlić Radman.

Dodao je da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu s obzirom na to da imaju najdužu granicu.

“Osim toga, nas povezuje i visoka trgovinska razmjena od oko dvije milijarde eura. Svjestan sam trenutnih okolnosti u BiH, no računamo da će se ta situacija promijeniti i da će biti moguće održati sjednicu.

Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti u BiH, a tome bi uveliko doprinjelo postizanje dogovora o izbornom zakonu”, dodao je Grlić Radman.

Naglasio je da Hrvatska podržava sve ono što se politički lideri u BiH dogovore.

“Hrvatskoj je u interesu stabilnost BiH, što je ujedno i garant za pristupanje Evropskoj uniji. Kad bi se samo Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u EU”, naglašava hrvatski ministar.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.