Imam na dužnosti u Njemačkoj otkriva kako su bh. muslimani u dijaspori dočekali Bajram

Kako su Ramazanski bajram muslimani iz Bosne i Hercegovine dočekali u dijaspori najbolje zna mostarski imam Anis ef. Kafadar koji je tokom ovogodišnjeg ramazana duhovno pripremao vjernike u džematu Koblenz, Medžlisa islamske zajednice Frankfurt.

On kaže kako je za njega ovo veliko iskustvo i posebna čast jer, kako navodi, mjesec ramazan koji se odlikuje prije svega odricanje od jela, pića i drugih tjelesnih užitaka u toku dana i povećanim prisustvom javnim molitvama, u bošnjačkoj dijaspori još naglašenije nego u BiH.

“U toku mjeseca ramazana, džemati u bošnjačkoj dijaspori su zaista bili stjecište cjelomjesečnih aktivnosti, koje osim strogo vjerskog aspekta uključuju i mnoge druge”, kaže ef. Kafadarza Klix.ba.

U džematu Koblenz su se, kako nam priča, svake večeri organizovali iftari za sve članove, kao i sve one koji žele prisustvovati, i kako tvrdi vidjelo se ko liko je vjernicima u tuđini zaista važno da se duhovno pripreme za dolazak najvećeg muslimanskog blagdana.

Pripreme

“Kuhar koji je bivao angažiran samo za mjesec ramazan, pripremao je svakodnevno stotine iftara i tom prilikom sve one koji svrate u džemat, čekao pripremljen iftar.

To je umnogome olakšalo ramazanske aktivnosti, jer su svi članovi oslobođeni da u svojim domovima pripremaju iftare, a imaju priliku boraviti u prostorijama džemata i posvetiti se rasterećeno duhovnim sadržajima”, objašnjava sagovornik iz Frankfurta.

Ističe kako su osim samih članova džemata, posebni gosti bili i predstavnici grada, drugih vjerskih zajednica, studenti i drugi posjetioci nemuslimani, što je ujedno bila prilika da se upoznaju sa tradicionalnim bosanskim prakticiranjem ovoga temeljnog vjerskog postulata, posta.

“Zbog ovakvog načina organiziranja i većeg prisustva vjernika u džematu tokom ramazana su se organizovale i humanitarne aktivnosti pomoći, gdje se posebno izdvaja pomoć povratničkim zajednicama u domovini, ukupljanje i promocija stipendija za učenike i studente iz BiH i Sandžaka putem humanitarnog fonda Gazi-husrev beg, kao i briga o drugim osjetljivim socijalnim kategorijama”, objašnjava imam Kafadar.

Posebna draž

Uz sve navedeno po njegovim riječima posebnu draž cijeloj priči je dala organizacija omladinskih iftara na kojima se upoznavali i družili mladi iz okolnih gradova i kroz ta druženja čuvali tradiciju iz svoje domovine, što je i njemu samom boravak u tuđini učinilo ugodinijim.

“Zaista mi organiziranost i vjera naših ljudi u dijaspori čini zadovoljstvo da ovdje boravim, i družim se s ljudima koji su nakon pandemijska situacije i brojnih zabrana ponovno oživjeli javne prostore svojim susretima, zajednički iftari i pokazali odanost svojoj vjeri i privrženost domovini Bosni i Hercegovini”, kaže nam mostarski imam na dužnosti u Frankfurtu.

Priznaje i da će iskustvo priprema bh muslimana u dijaspori za Ramazanski bajram pamtiti kao posebno iskustvo i nadahnuće u misiji koju mu je povjerena u toku mjeseca ramazana.

Podsjetivši da je za potpuno slavlje Ramazanskog bajrama potrebno otvoreno srce i mjesec ramazana provesti u milosti koja se ogleda u postu, iftaru, teraviji, osmijehu, razgovoru i u džematu, čestitao je svim vjernicima Ramazanski bajram uz napomenu da su dani Bajrama, dani prijateljstva i druženja sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama gdje god da žive.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.