Informacije iz Washingtona: Amerika će objaviti nove sankcije za Sjeverni tok 2, na udaru i najveća kompanija

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako će danas objaviti odluku predsjednika Joea Bidena kojom se dozvoljava sankcionisanje kompanija koje učestvuju u izgradnji Sjevernog toka 2.

Prema pisanju CNN-a, američka administracija koju predvodi Joe Biden, odlučila je otići korak dalje u sankcionisanju ruskih kompanija te će se usmjeriti na glavne firme koje učestvuju u izgradnji njemačko-ruskog gasovoda.

“Ovaj potez je dio niza kazni koje SAD i saveznici uvode Rusiji kao odgovor na aktivnosti Vladimira Putina i priznanje istočnoukrajinskih teritorija kao nezavisnih”, navodi CNN.

Prema informacijama CNN-a, sankcije bi trebale obuhvatiti i kompaniju “Nord Stream 2 AG” čija je matična kompanija ruski gigant Gazprom i ujedno predstavlja najvažniju kompaniju koja radi na izgradnji projekta.

“Ovaj potez označava značajan pomak u politici američke administracije prema Sjevernom toku 2. Ranije su se sankcionisali neki manji subjekti uključeni u projekt kao i kompanije koje su pomagali u izgradnji. Međutim, administracija je uvijek prolongirala sankcionisanje kompanije Nord Stream 2 AG i njenog izvršnog direktora Matthiasa Warniga”, navodi CNN.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.