Islamska zajednica traži sudsku zabranu gradnje zbog Binga u bh. gradu

Na konferenciji za medije koja je održana u Sarajevu u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavili su da će u sklopu poduzimanja dodatnih pravnih radnji s ciljem zaštite vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli zatražiti privremenu mjeru zabrane gradnje na ovoj lokaciji.

Medijima su se obratili Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH te Huso Salihović, rukovodilac Odjela za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije IZBiH.

Iz Islamske zajednice u BiH navode da se radi o postupku koji je iznimno značajan za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini jer se radi o pokušaju zaštite vakufske imovine koja je, prema službenim sudskim presudama, bespravno uzurpirana.

“Kao što smo već ranije izvijestili javnost, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao najviša sudska instanca u našoj zemlji, 23. februara 2022. godine usvojio je apelaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Time su suštinski presude Općinskog suda u Tuzli i Županijskog suda u Tuzli izgubile svojstvo pravosnažnosti.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svojoj presudi je jasno i decidno ukazao da su i niže sudske instance utvrdile da su zaključenjem spornog sporazuma iz 2015. godine Grad Tuzla i Tuzla-Remont nezakonito i neovlašteno raspolagali predmetnim nekretninama vakufa Gazi Turali-begove džamije.

Također, Ustavni sud je utvrdio da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima pravni interes u ovom postupku te je naložio Županijskom sudu u Tuzli da u što kraćem roku primijeni odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tako da uvaži postojanje pravnog interesa Islamske zajednice u BiH, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kantonalni sud u Tuzli ima rok od tri mjeseca da uvaži jasne upute i obavijesti ustavni sud BiH o poduzetim radnjama.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i njeni najviši organi pismenim putem su još 2021. godine tražili od Grada Tuzle, Tuzla-Remonta i kompanije Bingo d.o.o. da zaustave građevinske radove na parcelama koje su u naravi vakuf Gazi Turali-begove džamije sve do okončanja sudskog spora.

Time bi se minimizirale moguće štetne posljedice za sve strane, uključujući i same potencijalne kupce stanova i stambenih prostora.

Pa ipak, i pored pismenih zahtjeva i jasne presude Ustavnog suda BiH, građevinski radovi na predmetnim parcelama ne da nisu zaustavljeni već su u posljednje vrijeme i intenzivirani – kazao je Huso Salihović, rukovoditelj Odjela za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije IZBiH.

U Islamskoj zajednici smatraju da se intenziviranjem građevinskih radova direktno vrši pritisak na sudske instance u Bosni i Hercegovini s ciljem da se odgodi postupanje po nalogu Ustavnog suda BiH, odnosno da se dovršetkom gradnje stambeno-poslovnog kompleksa i sudske instance i sama Islamska zajednica u BiH dovedu pred svršen čin.

Dovršetkom gradnje Islamska zajednica bi se potencijalno u potpunosti onemogućila da ishoduje svoja restitucijska prava.

– Upravo zbog svega navedenog, a želeći zaštititi vakufsku imovinu, pravni tim Islamske zajednice u BiH poduzima i dodatne pravne radnje.

Prvenstveno, najavljujemo da ćemo od Općinskog suda u Tuzli zatražiti donošenje privremene mjere zabrane gradnje na predmetnim lokacijama do okončanja sudskog spora.

Također, pravni tim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini će putem tužbe inzistirati na poništenju izdatih građevinskih dozvola za predmetne parcele jer su svi sudovi, od Općinskog suda u Tuzli, preko Županijskog suda u Tuzli do Ustavnog suda BiH utvrdili da su Grad Tuzla i Tuzla-Remont nagodbom iz 2015. godine nezakonito i neovlašteno raspolagali imovinom vakufa Gazi Turali-begove džamije – kazao je Salihović.

Iz Islamske zajednice podsjećaju i da je Općinski sud u Tuzli u svom rješenju iz januara 2022. također prihvatio zahtjev Islamske zajednice u BiH za upis zabilježbe o postojanju tužbe, odnosno spora, u relevantne zemljišno-knjižne uloške koji se odnose na vakuf Gazi Turali-begove džamije.

– Ovim putem još jednom javno prozivamo i pozivamo Grad Tuzlu, Tuzla-Remont i Bingo d.o.o. da zaustave građevinske radove na predmetnim parcelama do okončanja sudskog spora.

Također, duboko vjerujemo da će se sudske instance oduprijeti pritiscima te da će cjelokupan slučaj biti vraćen u zakonske okvire.

Ustavni sud BiH jasno je utvrdio kršenje ne samo Ustava BiH već i same Evropske konvencije koja garantira pravo na pravedno suđenje – rečeno je na kraju konferencije za medije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.