Iz FSBiH objasnili zašto je Meho Kodro dobio otkaz

Meho Kodro više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, a to su potvrdili iz krovne kuće bh. fudbala. Objavu FSBiH prenosimo u cjelosti:

“Na današnjoj sjednici Komiteta za hitnost NS/FS BiH nije usvojen izvještaj Mehe Kodre, selektora muške „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine, sa dvije posljednje kvalifikacione utakmice koje je naš tim odigrao protiv reprezentacija Lihtenštajna i Islanda u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Ugovorom je definisana odredba da ako izvršni organ NS/FS BiH ne usvoji izvještaj selektora, isti se jednostrano raskida.

Shodno tome, Komitet za hitnost NS/FS BiH je donio jednoglasnu odluku o raskidu ugovora sa dosadašnjim selektorom „A“ tima.

NS/FS BiH se zahvaljuje gospodinu Mehi Kodri na dosadašnjoj saradnji i želi mu sreću u nastavku njegove karijere”, piše u saopćenju.

Kodro je na mjesto selektora došao nakon Faruka Hadžibegića, a iako se činio kao dugoročno rješenje, Zmajeve je vodio samo na dvije utakmice i nakon poraza od Islanda, odlučeno je da neće više s klupe voditi naš nacionalni tim.

U prvom meču naš tim je teškom mukom pobijedio Lihtenštajn u Zenici rezultatom 2:1, a onda smo na Islandu, unatoč znatno boljoj igri, doživjeli poraz golom u samom finišu i tako smo i definitivno izgubili šanse da se na Evropsko prvenstvo plasirano direktno kroz kvalifilacije.

Zanimljivo, Kodro je i u drugom mandatu samo na dvije utakmice vodio Zmajeve, kao što je to bio slučaj i u prvom.

Nakon završetka bogate igračke karijere u kojoj je nastupao i za Barcelonu, Kodro je prvi trenerski angažman imao 2006. u Real Sociedadu kao asistent.

U januaru 2008. godine je postao selektor BiH, no našu selekciju je vodio samo u dvije prijateljske utakmice u kojima je zabilježio remi protiv Sjeverne Makedonije (2:2) i poraz od Japana (3:0).

Dobio je otkaz već u maju kada se pobunio što je Nogometni savez BiH bez njegove saglasnosti dogovorio prijateljski duel s Iranom.

Nedugo nakon otkaza se vratio u Sociedad gdje je radio s mlađim kategorijama, a 2010. je preuzeo B tim ekipe iz San Sebastiana i vodio ga tri sezone.

Trener Sarajeva je postao u sezoni 2014/2015 i tamo se zadržao 17 utakmica.

Švicarski Servette je vodio od decembra 2016. do marta 2018., a posljednji angažman, ujedno i najduži seniorski, imao je vodeći Lausanne dvije sezone, a bez kluba je bio od ljeta prošle godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.