Jako nužan potez: Evropska komisja potvrdila dodatne sankcije, određene ruske banke se uklanjaju iz SWIFT sistema

Čelnici Evropske komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i SAD osudili su Putinov napad na suverenu naciju i narod Ukrajine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako se EK obavezuje da osigura uklanjanje određenih ruskih banaka iz SWIFT-a te da će uvesti restriktivnije mjere Centralnoj banci Rusije.

“Stojimo uz ukrajinsku vladu i ukrajinski narod u njihovim herojskim naporima da se odupru ruskoj invaziji. Ruski rat predstavlja napad na temeljna međunarodna pravila i norme koje vladaju od Drugog svjetskog rata, a koje smo obavezni braniti. Smatrat ćemo Rusiju odgovornom i zajedno osigurati da ovaj rat bude strateški neuspjeh za Putina”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se ističe kako su nametnuli oštre mjere ključnim ruskim institucijama i bankama, te o arhitektima ovog rata, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Dok ruske snage pokreću napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, odlučni smo da nastavimo nametati stroge sankcije Rusiji koji će dodatno izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i naših ekonomija. Ove mjere ćemo implementirati u narednim danima. Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti sljedeće mjere:

Prvo, obavezujemo se da ćemo osigurati da odabrane ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. Ovo će osigurati da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i što će naštetiti njihovoj sposobnosti da posluju na globalnom nivou.

Drugo, obavezujemo se na uvođenje restriktivnih mjera koje će spriječiti rusku centralnu banku da rasporedi svoje međunarodne rezerve na načine koji potkopavaju uticaj naših sankcija.

Treće, obavezujemo se da ćemo djelovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti mjere za ograničavanje prodaje državljanstva – takozvanih zlatnih pasoša – koje će omogućiti bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima.

Četvrto, obavezujemo se da ćemo ove sedmice pokrenuti transatlantsku radnu grupu koja će osigurati efikasnu provedbu naših finansijskih sankcija identifikacijom i zamrzavanjem imovine sankcioniranih pojedinaca i kompanija koje postoje u našim jurisdikcijama.

Kao dio ovog napora, posvećeni smo primjeni sankcija i drugih finansijskih i provedbenih mjera za dodatne ruske zvaničnike i elite bliske ruskoj vladi, kao i njihove porodice i njihove pomagače da identifikuju i zamrznu imovinu koju drže u našim jurisdikcijama . Takođe ćemo angažovati druge vlade i raditi na otkrivanju i ometanju kretanja nezakonito stečenih dobitaka i uskratiti ovim pojedincima mogućnost da sakriju svoju imovinu u jurisdikcijama širom svijeta.

Konačno, pojačat ćemo ili koordinirati protiv dezinformacija i drugih oblika hibridnog ratovanja”, navodi se u izjavi.

Poručuju da stoje uz ukrajinski narod u ovom mračnom času.

“Čak i pored mjera koje danas najavljujemo, spremni smo da preduzmemo dalje mjere kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost za njen napad na Ukrajinu.”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi EVropske komisije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.