in ,

Jasmila Žbanić progovorila nakon fantastičnog uspjeha i nominacije filma Quo, Vadis Aida? za Oscara: “Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv!”

Zvanična nominacija za Oskara filma “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić, koja je danas objavljena, odjeknula je u cijeloj regiji

Bez ikakve sumnje, zvanična nominacija za Oskara filma “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić, koja je danas objavljena, odjeknula je u cijeloj regiji.

Najviše joj se raduju Bosanci i Hercegovci zajedno s ekipom filma na čijem čelu je izvanredna Žbanić.

Sretna i zadovoljna, Žbanić je za “Avaz” nakon nominacija kratko rekla:

VEZANI TEKST Film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? nominovan za Oscara!

– Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv – da bismo bolje razumjeli jedni druge”, kazala je Žbanić.

“Quo vadis, Aida?” nominiran je devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oskar za film “Ničija zemlja”.

VEZANI TEKST Izudin Bajrović o nominaciji filma Quo, Vadis Aida?: “Imamo realne šanse da dobijemo Oscara!”

Izudin Bajrović o nominaciji filma Quo, Vadis Aida?: “Imamo realne šanse da dobijemo Oscara!”

Stravičan porodični zločin: Muškarac u Sloveniji nožem ubio majku, a teško ranio oca