Kakva drama u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru, Hrvatska nakon penal lutrije protiv Japana prošla dalje!

Kakva drama u Kataru. Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvensta nakon penal lutrije i dramatične završnice u Kataru.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u uzbudljivom meču poslije penala pobijedila Japan rezultatom 3:1. Nakon regularnih 90 minuta i poslije produžetaka rezultat je bio 1:1.

Vatreni će u borbi za polufinale igrati protiv boljeg iz duela između Brazila i Južne Koreje koji je na programu večeras – javlja Klix.ba.

Prvi su prijetili Hrvati u 8. minuti kada je Tomiyasu pogriješio i dodao loptu do Perišića, koji je izašao sam i neometan pred Gondu, ali mu je japanski golman odbranio. Vatreni su i nakon toga imali više od igre, a u 28. minuti najbolju šansu nije iskoristio Kramarić, koji nije uspio doći do lopte u petercu nakon ubačaja Perišića.

Poslije toga probudio se i Japan koji je prijetio u 41. minuti. Maeda je odlično prošao Modrića, onda su odigrali Japanci dobru akciju, a veliku šansu je propustio Kamada koji je šutirao preko gola sa sedam-osam metara.

Samo dvije minute kasnije Samuraji su poveli. Maeda je pogodio nakon prekida i odbijene lopte pored uspavane hrvatske odbrane za vodstvo Japana 1:0.

Ipak, samo što je počelo drugo poluvrijeme Hrvatska je izjednačila fantastičnim pogotkom Perišića glavom skoro sa 16 metara. Lovren je centrirao s desne strane, a ofanzivac Tottenhama glavom zakucao loptu u mrežu Japanaca za 1:1.

U 57. minuti Endo je šutirao s velike udaljenosti, ali Livaković je izvanredno odbranio, a potom je dvije velike šanse imala i Hrvatska u 63. i 66. minuti.

Fantastičan volej uhvatio je Modrić s distance, ali Gonda je izvadio loptu ispod same prečke, da bi Budimir, odmah nakon što je ušao u igru, glavom šutirao tik pored stative.

Do kraja utakmice ponovo je prijetio Perišić udarcem iz daljine, ali lopta je otišla pored gola, te se nakon 1:1 u regularnom dijelu susreta ušlo u produžetke.

Prvi produžetak nije donio pretjerana uzbuđenja, a najbolju šansu imao je Japan u 105. minuti kada je Livaković odbranio udarac Mitome. U preostalih 15 minuta Hrvatska je mogla do gola preko Majera, ali je slabo šutirao iz dobre situacije, te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Livaković je u prvoj seriji odbranio penal Minaminu, a potom je Vlašić bio siguran. Mitoma je potom šutirao za Japan, ali je Livaković opet odbranio, da bi Brozović pogodio za 2:0.

U trećoj seriji Asano je smanjio na 2:1, a Livaja je pogodio stativu. Livaković je skinio potom i penal Yoshidi, a Pašalić je odveo Hrvate dalje – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.