Moćna Argentina savladala Hrvatsku i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Kataru

Fudbalska reprezentacija Argentine savladala je Hrvatsku rezultatom 3:0 i tako se plasirala u veliko finale Svjetskog prvenstva u Kataru gdje će se boriti za treći trofej najvećeg nogometnog takmičenja.

San Hrvatske o tituli prvaka svijeta zaključen je u polufinalu.

Nakon Brazila, naše komšije nisu uspjele napraviti još jednu senzaciju protiv južnoameričkih velikana i u subotu će se boriti za treće mjesto, što je svakako novi veliki uspjeh – piše Klix.ba.

Početak utakmice nije bio toliko uzbudljiv. Obje selekcije bile su i više nego oprezne, a Hrvatska je dvadesetak minuta kontrolisala igru i posjed lopte.

Prva prilika rezultirala je golom. Julian Alvarez je u 33. minuti iskoristio lošu reakciju Dejana Lovrena, koji mu je ostavio mnogo prostora, izašao sam pred Dominika Livakovića, a golman Hrvatske ga ruši i sudija Daniel Orsato pokazuje na bijelu tačku.

Siguran s 11 metara bio je Lionel Messi za vodstvo Argentine i šok za Hrvate. Da se Vatreni nisu oporavili od tog šoka, vidjeli smo samo pet minuta kasnije.

Junak Argentine Julian Alvarez ponovo je bio zaslužan za gol, s tim što se ovoga puta upisao u strijelce.

U pitanju je bio 39. minut kada je napadač Manchester Cityja uzeo loptu na svojoj polovici i prošao do gola Hrvatske te se skoro ušetao u gol. Reakcija odbrane Hrvatske bila je veoma loša pošto su dvojica igrača imala priliku ispucati tu loptu nakon ostvarenog kontakta s njom, ali je ona ostala u posjedu Alvareza koji pogađa za 2:0.

Do odlaska na odmor rezultat se nije mijenjao. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić više nije imao šta da čeka, pa je na poluvremenu već uveo u igru Brunu Petkovića, Mislava Oršića i Nikolu Vlašića.

Te izmjene i rokade dovele su do toga da je ostalo mnogo prostora Argentincima za brze napade i kontre. Jednu takvu zamalo je Messi pretvorio u gol u 57. minuti. Livaković je odbranio njegov udarac iz peterca s lijeve strane.

U 62. minuti vidjeli smo prvu pravu priliku za Hrvatsku. Nakon prekida Dejan Lovren je zaprijetio glavom, ali je njegov šut izblokiran.

Uslijedila je kazna i rješavanje pitanja pobjednika. U 69. minuti Messi pravi fantastičan prodor pored Joška Gvardiola, a Alvarez postiže novi pogodak – javlja Klix.

Do kraja utakmice Argentinci su u potpunosti prepustili loptu Hrvatskoj, ali naše komšije nisu uspjele to iskoristiti i unijeti bilo kakvu dramu. Izdvaja se pokušaj Mislava Oršića iz 77. minute, ali je šutirao visoko preko gola.

Pobjeda Argentine mogla je biti i ubjedljivija, ali je volej Alexisa Mac Allistera iz 82. minute, nakon asistencije Paula Dybale, otišao pored stative gola Livakovića. Ostalo je 3:0 do kraja utakmice.

Argentina se tako plasirala u novo finale Svjetskog prvenstva i to će biti drugi put da Messi igra najveći susret u svijetu nogometa. Prethodnog puta 2014. godine Argentinci su poraženi od Njemačke.

U finalu će Gaučosi igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg duela Maroka i Francuske koji je na rasporedu u 20 sati.

Finalna utakmica na rasporedu je u nedjelju od 16 sati, dok Hrvatima predstoji duel za treće mjesto koji je zakazan za subotu, također od 16 sati. Protivnik Vatrenih bit će poraženi iz sutrašnjeg duela.

Rezultat i strijelci:

Argentina – Hrvatska 3:0 (Messi 34’, Alvarez 39’, 69’)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.