Kontroverzna situacija za ministra MUP-a FBiH, Aljoša Čampara suspendovao Damira Veju: Ko je i zašto želio pratiti ministra Džindića?

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pozdravlja sve aktivnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije te iskazuje nulti stepen tolerancije prema eventualnim počiniteljima krivičnih djela, a posebno u redovima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo ministarstvo, ne želeći prejudicirati ishod istrage, neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan s izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Dalje se navodi da se po nalogu federalnog ministra Aljoše Čampare od 2021. godine sprovodi više internih postupaka u odnosu na državnog službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti.

“Federalni ministar podnio je dvije disciplinske prijave protiv državnog službenika Damira Veje i dostavio sva saznanja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje te uputio dva zahtjeva Komisiji za utvrđivanje materijalne štete FMUP-a kako bi se izvršila nadoknada štete.

Ovo ministarstvo, na čelu s ministrom Aljošom Čamparom, poduzelo je sve mjere i radnje kako bi osiguralo zakonit rad Policijske akademije FMUP-a”, dodali su.

Saopćeno je da će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno nastaviti sa sprovođenjem internih postupaka u odnosu na sve službenike koji su na bilo koji način povezani s izvršenjem radnji koje predstavljaju povrede službene dužnosti. Bilo koji službenik, za kojeg se utvrdi da je povezan s izvršenjem radnji koje predstavljaju krivično djelo, bit će suspendovan.

Šta je otkrio uhapšeni Alden Hot?

Podsjetimo da je ranije danas portal Istraga.ba objavio da je po naredbi Tužilaštva KS, zbog postavljanja GPS uređaja pod vozilo ministra Nermina Džindića uhapšen Alden Hot iz Sarajeva.

Hot je prema navodima tog portala tokom saslušanja priznao ovo krivično djelo i rekao da su ga za ovaj posao angažovali Damir Vejo i Adis Drnda, prijatelji federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo je, naime, krajem prošle sedmice uhapšen Alden Hot koji je osumnjičen da je u aprilu prošle godine ispod vozila ministra Džindića postavio uređaj za praćenje.

Hot je priznao postupajućem tužiocu da je to uradio po nalogu Damira Veje, službenika Federalnog minitarstva unutrašnjih poslova, te da je u cijeli slučaj bio uključen i službenik SIPA-e Adis Drnda koji je dugogogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su za Istragu da su prošle sedmice proveli akciju protiv osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo “Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“, te da je Alden Hot uhapšen.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.