Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske o američkim sankcijama Čavari: “Legitimni predstavnici Hrvata u BiH ne djeluju protiv Dejtonskog sporazuma”

“Legitimni predstavnici Hrvata u BiH ne djeluju protiv Dejtonskog sporazuma, već oni koji sprječavaju izbornu reformu”, poručilo je u utorak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u reakciji na to što su Sjedinjene Države uvele sankcije predsjedniku entiteta Federacija BiH Marinku Čavari.

Američko ministarstvo finansija dodalo je Čavaru i ministra zdravstva entiteta Republika Srpska Alena Šeranića na popis sankcioniranih bosanskohercegovačkih dužnosnika jer su slijedili etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH i potkopavali Dejtonski sporazum.

Republika Hrvatska ne smatra da su “legitimni predstavnici” Hrvata djelovali protiv navedenih postulata jer im je u najvećem interesu poštivanje Daytona i ulazak BiH u NATO i EU, kaže se u priopćenju MVEP-a.

“Upravo najava političkih stranaka u sklopu Hrvatskog narodnog sabora te drugih stranaka da će unatoč neregularnosti trenutnog izbornog zakona izići na izbore, svjedoči o njihovom zalaganju za načelo očuvanja krhke stabilnosti u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini s obzirom na iznimno teške geopolitičke okolnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu”, smatraju sa Zrinjevca.

Dodaje se da je Hrvatska supotpisnica Dejtonskog sporazuma i osuđuje svaku vrstu djelovanje koje ga podriva.

MVEP naglašava da to ne čine Hrvati.

“To se posebno odnosi na one političke snage koje zagovaraju i provode politike separatizma i unitarizma te destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu i ustavno formiranu od dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Predstavnici baš tih spomenutih političkih usmjerenja odbijaju provesti promjene izbornog zakona, odnosno implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” i presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić””, naglašavaju sa Zrinjevca, ne navodeći eksplicitno o kome se radi.

Pošto MVEP smatra da bi takva promjena Izbornog zakona osigurala pravo Hrvatima da biraju svoje “legitimne političke predstavnike onako kako ih biraju i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda”, a time se i osigurala stabilnost BiH, Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi, zaključuje se, prenosi Hina.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.