Mirjana Marinković – Lepić javno i vrlo direktno upitala: “Zašto Ministarstvo pravde BiH štiti ratne zločince?”

Mirjana Marinković – Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uputila je pitanje Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine zašto još uvijek nije donijelo odluku o registraciji presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu te ukazala na značaj njenog donošenja.

– Već godinama se Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine ukazuje na značaj registriranja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haaga. Na ovo su redovno upozoravala udruženja žrtava, ali i haški tužitelji poput Sergea Brammertza. Neregistrovanjem tih presuda presuđenima se nakon odslužene kazne vraćaju neka prava koja ne bi trebali imati, poput kandidiranja na izborima.

Osim toga, onemogućava se da domaći sudovi procesuiraju one ljudi i zločine koji se spominju u haškim presudama, ali nisu predmet haškog suda. Također, negira se naslijeđe Suda u Haagu. Ministarstvo pravde dužno je nedvosmisleno odgovoriti zašto se te presude ne implementiraju u pravosudni sistem BiH. U suprotnom, opravdana je sumnja da je u službi politike ratnih zločina – ističe parlamentarna zastupnica Marinković – Lepić u saopćenju Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.