“Mladost izašla na ulice i javno iskazala svoj sud”: Bosanci u Americi organizovali proteste “Za mir, ali ne damo svoje”

Više od hiljadu Bosanaca i Hercegovaca iz raznih dijelova Amerike okupilo se Chicagu, gdje su organizovali proteste pod nazivom “Za mir, ali ne damo na svoje”.

Podršku su dobili i od ukrajinskih građana u Americi. Iskazali su nezadovoljstvo i solidarnost sa posljednjim dešavanjima u Ukrajini, jer je i Bosna i Hercegovina je prolazila kroz pakao zvani rat.

“Ono što smo željeli postići ovim protestima jeste da se čuje glas bh. dijaspore. Bosanci i Hercegovci trebaju znati da smo danas jači nego davne 1992. godine i da bh. dijaspora neće dozvoliti da bilo ko dovodi u pitanje teritorijalni integitet BiH”, kazali su.

Također su željeli skrenuti pažnju na izbore. Žele glasati u odsustvu.

“Prije dvije godine smo vršili registraciju za glasanje. Međutim, papirologija je kasno stigla. Većina papira koji su kasnili bili su iz manjeg entiteta. Također, glasovi iz Srebrenice, Banje Luke, Bijeljine i Višegrada nisu priznati. Tu je izgubljeno mnogo glasova koji su možda mogli promijeniti stanje. Dakle, želimo fer glasanje i izbore za bh. dijasporu”, dodali su.

Treća stvar na koju su željeli skrenuti pažnju je zaštita povratnika u RS.

“Kao što je poznato, većina izbjeglica u Americi je iz Republike Srpske. Danas se ne osjećaju sigurno u svojim domovima u RS-u i to je jedini razlog zašto nema dovoljno povratnika u Prijedor, Bijeljinu…”, zaključili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.