Muriz Memić pred proteste: “Teško je, ali ne odustajem jer znam za koga radim – za svoje dijete”

Ne odustajem, ali da je teško – teško je. Više ne živim normalan život, posvetio sam se ovoj borbi, ali znam za koga radim – za svoje dijete.

Riječi su to Muriza Memića, čovjeka koji se duže od pet godina budi i ide na počinak samo s jednom misli – ko je ubio njegovog Dženana.

Iako su mu pogrešne kvalifikacije, optužnice, presude… u slučaju ubistva njegovog sina iz februara 2016. godine nanijele ko zna koliko rana u duši, ovaj otac iz Sarajeva već šestu godinu bori se s pravosudnim aparatom i neumorno traga za istinom.

“Ti što me vrijeđaju, neka nastave i dalje. Imam svoj pravac, svoju borbu, narod Bosne i Hercegovine je na mojoj strani. Znam šta radim, ko god da je na putu istine i pravde nije izgubio.

Znam da svoje dijete ne mogu vratiti, ali… Sabur sam pokazao, ali hoću da pokažem i prkos”, priča Muriz Memić, prenosi Klix.ba.

Kako je rekao, za protest 11. septembra u Sarajevu, koji će biti održan pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida! Budi na strani istine i pravde”, gotovo sve je spremno.

Osim iz Sarajeva, očekuje se da skup podrže i građani brojnih drugih bh. gradova, a Memić objašnjava da će u skladu s preporukama Kriznog štaba biti ispoštovane epidemiološke mjere.

Upitan o motivu još jednog izlaska na ulice i šta se može očekivati, Memić kaže da će na skupu iznijeti zahtjeve, ali da je poslije ovosedmične sjednice Skupštine Kantona Sarajevo i izlaganja glavne kantonalne tužiteljice “jasno da Sabina Sarajlija ni dana više ne može ostati na toj poziciji”.

“Ona kaže da smatra da se radilo o saobraćajnoj nesreći, Dakle, ona ne poštuje odluku Vrhovnog suda FBiH. Oni (Tužilaštvo KS, op.a.) su tvrdili da je bila saobraćajna nesreća, podigli optužnicu, zastupali optužnicu, ulagali žalbe na presude Kantonalnog suda i sada ne poštuje Vrhovni sud, kaže: ‘Ja mislim’.

Pošto ona ima mišljenje, imam i ja – mislim da je ona članica kriminalne mafije, da je korumpirana… Ona ne može ostati na čelu Kantonalnog tužilaštva”, kaže Muriz Memić.

Upitan šta očkuje od protesta, da li će oni rezultirati konkretnim pomacima u rasvjetljavanju ovog slučaja, Memić potcrtava da mora biti napretka i da će u tome istrajati.

“Nećemo stati. Vrhovni sud je dokazao da je sve bilo lažno, namješteno i sada moramo ići dalje. N

išta nećemo postići ako u pravosuđu ostanu Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Sabina Sarajlija, Ivana Petković i svi ostali koji su zastupali lažnu optužnicu, naročito federalni tužitelji Vlado Mišković i Tihomir Jurko.

Vidio sam Zdravka Kneževića, bivšeg glavnog federalnog tužioca koji je sada u penziji i pitao ga: ‘Tužioče, šta je rekao Vrhovni sud?’. Odgovorio mi je: ‘Da nije bila saobraćajna’. Sram ga bilo, on je zastupao tu optužnicu”, kaže Memić.

Ne krije razočaranje činjenicom da niko ne odgovara što je Tužilaštvo KS uporno zastupalo optužnicu za saobraćajnu nesreću, što porodica ne dobija konkretan odgovor o tome šta Tužilaštvo namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje ko je ubio Dženana, da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužioce, kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu…

“Zato smo i zakazali proteste, da pokažemo da ovo nije više samo moja borba, da sam ne mogu sve učiniti… Oni se uopšte nisu oglasili, ni Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Oni bi nastavili dalje na isti način, kao da ništa nije bilo. Ovo nije bila greška, ovo je bila namjera, vještaci su lagali, doktori su lagali, tužioci su lagali, policajci su lagali… I dalje rade. Nećemo im to dozvoliti.

Imamo ogromnu podršku naroda, ovo radim i zbog sebe i zbog naroda. Valjda ćemo ih istjerati iz pravosuđa, da ne upotrijebim drugu riječ.

Ne poštuju ni izvještaj Evropske komisije i gospodina Reinharda Pribea, koji je rekao da je stanje u pravosuđu katastrofalno i da su predmeti Memić i Dragičević testni za pravosuđe.

Mislim da se neko treba otrijezniti”, kaže Memić.

Kako dodaje, malo će predahnuti tek kada “nakon policajaca budu uhapšeni i tužioci”. Zamoljen da precizira na koga misli, spominje Seada Kreštalicu, Sabinu Sarajliju, Dalidu Burzić, Vladu Miškovića, Tihomira Jurku…

Govoreći o procesu pred državnim pravosudnim institucijama, u kojem se optuženi terete za prikrivanje dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede, usljed kojih je preminuo 15. februara 2016. godine, Muriz Memić kaže da je glavna tužiteljica Gordana Tadić učinila sve što mu je obećala, ali da se uključila visoka politika i da su počeli napadi.

“Bili su prije respiratori, diplome i ostale afere, ali kada je ovaj predmet počeo ići svojim tokom, počele su prozivke i napadi na gospođu Tadić.

Treba braniti Tužilaštvo BiH, mi evo na ovaj način hoćemo da branimo. Znamo kome nije stalo da funkciniše pravosuđe. Protiv takvih se borimo”, zaključuje Memić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.