Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uputila jasnu poruku u vezi zapadnog Balkana, smatra da više ne treba gubiti vrijeme

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ubrzava tempo u raspravi o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Ona smatra da više ne treba gubiti vrijeme.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU. „Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju – prenosi Deutche Welle.

Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički”, izjavila je Baerbockova nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu.

Ne smije se dozvoliti veći uticaj Rusije na zapadnom Balkanu

“Ne smije postojati niša na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti”, rekla je Annalena Baerbock. Osim Moskve, veći uticaj na Zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Evropskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata.

Bosna i Hercegovina najteži slučaj

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs Republike Srpske na otcjepljenju od države u cjelini.

Europska unija je nedavno nasamitu u Briselu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata.

Njemački kancelar Olaf Scholz je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: „Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju”, rekao je on u Briselu.

„Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore”, rekao je Scholz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.