Annalena Baerbock u Bundestagu opisala emotivni susret sa Majkama Srebrenice: Nisu bile prepoznate niti zaštićene od internacionalnih službi…

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock obratila se danas u Bundestagu gdje je podjelila svoje iskustvo emotivnog susreta sa Majkama Srebrenice tokom nedavne posjete Sarajevu.

Baerbock je u svom izlaganju odbacila kritike njene feminističke vanjske politike i opisala svoj iskreni susret sa Majkama Srebrenice koje, kako kaže ministrica, još uvijek osjećaju rane iz rata.

“Majke Srebrenice su mi ispričale kako su one, njihove majke, sestre i kćerke bile silovane i upotrijebljene kao ratni plijen i nisu bile prepoznate niti zaštićene od internacionalnih službi. Zbog toga mislim da je jako bitno da u 21. stoljeću održimo taj feministički pokret”, rekla je Baerbock u svom izlaganju u Bundestagu.

Podsjetimo, Baerbock je nedavno boravila u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje je posjetila i “Galeriju 11/07/95”.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke se tada srela sa predstavnicama majki iz Srebrenice, kao i sa predstavnicama civilnog društva.

Razgovoru su prisustvovale Munira Subašić, predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Fadila Efendić, predstavnica Udruženja “Majke Srebrenice” iz Srebrenice, Ajna Jušić ispred Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Baerbock se u sklopu svoje zvanične posjete našoj zemlji sastala i sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kao igradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.