Nova predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar komentarisala situaciju u BiH: “Hrvatska je tamo previše involvirana”

Mjesto Slovenije je u Europskoj uniji i NATO-u, ali prije svega u centralnom dijelu Evrope koji vjeruje u temeljna ljudska prava i slobode te vladavinu prava, rekla je u prvom razgovoru nakon pobjede na nedjeljnim izborima, buduća predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Za svoje prvo putovanje u inozemstvo u ulozi slovenske predsjednice planira turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Željela je, kako je rekla, najprije posjetiti Njemačku kao najvećeg trgovinskog partnera i zato jer iznimno poštuje njemačkog predsjednika, ali posljednja događanja na zapadnom Balkanu navela su je da se odluči za obilazak ovih zemalja.

Prema njenom mišljenju, Slovenija je zemlja koja je regiji prozor i vrata u Europsku uniju.

“Ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti.

Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerojatno biti moje prvo putovanje,” rekla je Pirc Musar, javlja Slovenska tiskovna agencija STA.

Buduća predsjednica najavila je da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni, za koji želi da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sudionici sastanu više puta i na tim razgovorima preuzimaju neke obveze, a sve kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Europe.

Pirc Musar također je najavila da će se javljati u javnosti kada bude smatrala za potrebno, no zajamčila je da se neće svakodnevno uplitati u dnevnu politiku.

Od predsjednika u odlasku Boruta Pahora i ostalih bivših predsjednika očekuje pomoć i savjete. Pahorovu tradiciju otvorenih vrata predsjedničkih dvora planira zadržati, ali na sebi svojstven način i prije svega sadržajno.

Neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar izabrana je, uz potporu ljevice, za novu slovensku predsjednicu u drugom krugu izbora u nedjelju, na kojima joj je suparnik bio kandidat oporbene, desne Slovenske demokratske stranke 8SDS) čelnika Janeza Janše.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.