Objavljeni su zanimljivi snimci iz zraka sa Aerodroma Sarajevo, pogledajte šta je zabilježila kamera…

Svima je opšte poznato kako nadležne zimske službe vrše čišćenje saobraćajnica, no jeste li se ikada zapitali kako izgleda čišćenje snijega na avionskoj pisti?

Ovaj fascinantni video koji je snimljen u produkciji Helifilma, prikazuje fenomenalne snimke zimskih službi koje čiste pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo dužine 2.600 metara.

Snimak je danas proglašen za video dana na stranici Međunarodnog vijeća aerodroma (ACI), a nastao je prošlog mjeseca kada je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pala značajna količina sniježnog pokrivača koji je stvorio velike probleme u saobraćaju.

Inače, u narednom periodu planirano je nekoliko vitalnih projekata koji bi značajno trebali poboljšati postojeće kapacitete aerodroma. Jedan od prvih narednih projekata podrazumijeva produženje uzletno-sletne staze sa sadašnjih 2.600 na 3.150 metara.

Osim toga, Međunarodni aerodrom Sarajevo prije nekoliko dana dobio je upotrebnu dozvolu za dograđeni dio terminala, tako da će sada putnici biti u prilici da koriste nove prostore savremeno opremljene.

Dogradnja Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo je završena, odnosno ovo javno preduzeće je dobilo upotrebnu dozvolu za taj terminal.

Osim toga, planirana je i izgradnja koridora za ukrcavanje putnika te izgradnja nova dva jezgra za avio-mostove – prenosi Klix.ba.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti.

Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sistema je 1.560 komada prtljaga na sat.

Za sigurnosni pregled prtljaga postavljene su dvije EDS mašine (Explosive Detection System) renomiranog svjetskog proizvođača “Smiths Detection”, sa najsavremenijim tehnološkim karakteristikama.

Nove generacije ovih sistema se odlikuju velikom brzinom za automatsko otkrivanje eksploziva kod predatog prtljaga. Ovi uređaji omogućuju ispunjavanje sve kompleksnijih zahtjeva nadležnih tijela za sigurnost.

U ovom trenutku ostaje još da se uradi modernizacija starog dijela zgrade. Planirana je izgradnja koridora za ukrcavanje putnika te izgradnja nova dva jezgra za avio-mostove.

Pogledajte snimke iz zraka.

 

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.