Oglasili se sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo i otkrili detalje: Sa jednom od više aviokompanija sa kojima vodimo intenzivne pregovore nismo uspjeli postići dogovor

Prije nekoliko mjeseci najavljeno je da će Međunarodni aerodrom Sarajevo obznaniti detalje dogovora s određenom aviokompanijom koja će uspostaviti nove letove iz našeg glavnog grada i koja će otvoriti i bazu, odnosno uvijek imati jedan avion u Sarajevu. Do sada ništa konkretno, barem ne za javnost.

Rok koji je ranije najavljivan je maj, ali do sada sa aerodroma nema službenih informacija o bilo kakvom dogovoru.

Podsjetimo, ranije je kompanija Wizz Air imala baziran avion u Sarajevu, ali se povukla.

Nakon toga menadžment sarajevskog aerodroma je pokrenuo proceduru dolaska nove aviokompanije, ali još uvijek bez konkretnih informacija.

Pregovori s jednom od kompanija su propali.

“Možemo vam potvrditi da je tačna informacija da sa jednom od više aviokompanija sa kojima Aerodrom Sarajevo vodi intenzivne pregovore nismo uspjeli postići dogovor kada su u pitanju zahtjevi aviokompanije u pogledu financijskih stimulacija jer se radilo o značajnom iznosu sredstava”, kažu za Klix.ba sa aerodroma.

Također su potvrdili da su operativni i tehnički detalji vezano za uspostavu letova od strane aviokompanije koja se javila na javni poziv za bazu u završnoj fazi.

“No zbog određenih proceduralnih razloga realizacija planiranih letova je još uvijek upitna, ali možemo potvrditi da je ugovor sa navedenom kompanijom potpisan i da se nadamo da će ipak doći do uspostave letova u narednom periodu.

Nažalost nismo u mogućnosti dati više informacija”, istakli su iz Uprave aerodroma.

Kako se saznaje iz drugih izvora jeste da je među kompanijama sa kojima se pregovara i Ryanair. Prema tim saznanjima u planu su i neke nove rute.

Sarajevski aerodrom je u cilju proširenja mreže destinacija uveo vrlo atraktivne poticaje za strateške rute iz/za Sarajevo, kao i Listu strateških ruta, te trenutno vode intenzivne pregovore sa kompanijama koje su zainteresirane za uspostavu letova.

Ono što su sa Aerodroma Sarajevo poručili jeste da im je bitna podrška nadležnih institucija federalne i kantonalne vlade, kao i resornog ministarstva.

“U narednom periodu planiramo zajedničku saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo u cilju raspisivanja Javnog poziv za subvencioniranje aviokompanija, a po ugledu na dobru komparativnu praksu zemalja u okruženju a i šire, što će dodatno stimulisati aviokompanije da donesu odluku o uspostavi letova iz/za Sarajevo u narednom periodu.

Naime, implementacija ove inicijative će za rezultat imati značaje dodatne ekonomske koristi kako za Kanton Sarajevo tako i za Bosnu i Hercegovinu, te pozicioniranja glavnog rada BiH kao preferirajući turističke destinacije”, kažu nam sa Aerodroma Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.