“Odjeknula” kritika Jadranke Kosor: Da su velike sile reagirale u Vukovaru, ne bi se dogodila Srebrenica

Vukovarsko pitanje važno je za cijelu regiju i velika je odgovornost međunarodne zajednica što nije znala šta se dešava u Vukovaru – kaže bivša predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Vukovar je simbol odbrane, otpora, junaštva, patnje ali pobjede – kaže bivša predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Kaže da je svaka hrvatska Vlada nastojala je napraviti sve što je mogla za Vukovar.

Vukovarsko pitanje važno je za cijelu regiju i velika je odgovornost međunarodne zajednica što nije znala šta se dešava u Vukovaru.

“Da su velike sile reagirale u Vukovaru, ne bi se dogodila Srebrenica, prenosi Al Jazeera.”

Vukovar obilježava 30 godina od sloma herojske odbrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica, u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. novembra 1991. njegovom okupacijom, koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima, koje je prije toga trebalo obnoviti.

Stanovnici su bili bez struje i urednog snabdijevanja vodom i hranom, dok je na grad svakodnevno padalo stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.