Oglasili se iz advokatskog tima Sebije Izetbegović, oštro su reagovali: “UNSA i Škrijelj će snositi odgovornost”

“Povodom informacije koja se pojavila u sredstvima javnog informisanja, kojom je rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, obavijestio javnost da je potpisao Rješenje o poništenju doktorske diplome Sebije Izetbegović, želimo se ovim putem očitovati i pojasniti pravnu situaciju u vezi sa navedenim”, stoji u saopćenju pravnog tima Sebije Izetbegović kojeg čine Senka Nožica i Esad Oruč.

Navode da je Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim se usvaja prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja pa se određuje privremena mjera kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu i zabranjuje protivniku da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja. Ova privremena mjera je na snazi i važi od dana njenog donošenja, sve do naredne odluke suda o mjeri osiguranja.

“Dakle, kako to proizilazi iz same odluke suda, rektor Univerziteta u Sarajevu ima obavezu da odloži bilo kakvo postupanje u odnosu na sam postupak poništenja doktorske diplome Sebije Izetbegović. U odnosu na izjavu rektora Univerziteta u Sarajevu objavljenu danas u sredstvima javnog informisanja, želimo kazati da ista sadrži nekolicinu netačnih navoda”, navode iz advokatskog tima i dodaju:

“Prije svega, ističemo da je rektor Univerziteta upoznat sa sadržajem odluke suda kako putem javnosti, tako i od strane advokatskog tima Sebije Izetbegović, istu je komentarisao, i obavijestio javnost da će po njoj postupiti, te su neosnovani navodi da je može u potpunosti zanemariti. Pored navedenog, a kako je to i sam rektor Škrijelj potvrdio, tačno je da se advokatski tim ranije obratio rektoru sa zahtjevom za učešće u postupku. Rektor Univerziteta je dan nakon donošenja odluke suda, dostavio advokatskom timu akt kojim dozvoljava učešće u postupku i istovremeno ostavlja rok od tri dana za izjašnjenje i dostavljanje dokaza”, kažu.

Naglašavaju da je rektor predmetni akt advokatskom timu dostavio, putem kurira, pred kraj radnog vremena, pri tom svjestan da je 21.4.2023. neradi dan, a zbog vjerskog praznika – Bajrama. Istog dana, advokatski tim Sebije Izetbegović, kažu, direktnim putem rektoru Univerziteta dostavio dopis kojim rektoru skreće pažnju da je ostavljeni rok prekratak, uz Zahtjev za produženje roka, kao i činjenicu da se nisu stekli zakonski uslovi za provođenje postupka.

“Istovremeno, rektoru Univerziteta je dostavljen i Zahtjev za pristup informacijama, kojim se od rektora zahtjeva da u cilju osiguranja potpune zakonitosti postupka, dostavi advokatskom timu informaciju o internim aktima (pravilnicima, procedurama, i drugim općim aktima) na osnovu kojih će se provesti predmetni postupak, kao i Zapisnik Senata sa 35. vanredne sjednice, a sve iz razloga što rektor Univerziteta ima zakonsku obavezu da stranku u postupku detaljno upozna sa samim postupkom i omogući joj potpunu zaštitu njenih prava i pravnih interesa u istom”, kažu iz advokatskog tima.

Ističu kako nisu tačni navodi rektora Univerziteta da je jučer isticao rok za postupanje po Rješenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

“Naime, kako je to i sud konstatovao u svojoj odluci, posljednji dan žalbenog roka na Rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove bio je 13.4.2023. godine. Imajući u vidu činjenicu da je advokatski tim Sebije Izetbegović dana 10.4.2023. godine uputio žalbu na rješenje Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove, o kojoj nadležni organi do danas nisu donijeli konačnu i pravosnažnu odluku, to rok od 15 dana nije ni počeo teći”, dodaju.

Dalje navode kako su o podnesenoj žalbi i zahtjevu za priznanje svojstva stranke u postupku blagovremeno upoznali rektora Univerziteta i sve članove Senata Univerziteta, što je u cijelosti zanemareno. “Dakle, čak i da sud nije donio odluku kojom određuje privremenu mjere zabrana izvršenja Zaključka Senata, rektor Univerziteta nije mogao potpisati rješenje o poništenju doktorata Sebije Izetbegović.”

Mišljenja su kako nisu tačni navodi rektora Univerziteta da advokatski tim Sebije Izetbegović nije izvršio dostavu Izjašnjenja u ostavljenom roku od tri dana.

“Ovim putem informišemo javnost da je advokatski tim Sebije Izetbegović jučer putem preporučene pošiljke, dostavio rektoru Univerziteta Izjašnjenje, kojim je zahtjevao od rektora da, s obzirom na činjenicu da je sud donio odluku kojom se rektoru zabranjuje poduzimanje bilo kakvih aktivnosti, prekine odnosno obustavi predmetni postupak, sve do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.”

Posebno naglašavaju da odluka suda, kojom je usvojena privremena mjera i zabranjeno rektoru poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u postupku poništenja doktorata, važi od momenta njenog donošenja, odnosno 19.4.2023. godine, a ne od momenta uručenja strankama, kako je to rektor, po njihovom mišljenju, pogrešno protumačio u njegovom obraćanju.

“Ovim putem upozoravamo rektora Univerziteta da su sve aktivnosti poduzete od strane Univerziteta u Sarajevu od dana 19.4.2023. godine nezakonite i za sobom provlače odgovornost”, kažu.

Advokatski tim Sebije Izetbegović najavljuje da će u pogledu, za njih, nezakonito poduzetih aktivnosti rektora Univerziteta, Rifata Škrijelja, pokrenuti odgovarajuće postupke kojim se traži utvrđivanje odgovornosti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.