“Osmorka” usaglasila program koji će ponuditi i HDZ-u za vlast u FBiH i državnom nivou

Osam stranaka danas su usaglasile programska načela za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou te je najavljeno da će o njima već sutra, 16. novembra, razgovarati sa HDZ-om.

Ovo je potvrdio SDP-ov zvaničnik Nerin Dizdar koji je u SDP-ovoj delegaciji koja je danas o programu razgovarala sa delegacijama NiP-a, NS-a, NES-a, PDA, SBiH-a, ZNG-a i BHI KF.

“Mogu reći da su predstavnici stranaka usaglasili tekst programskih načela, okvira koji će biti temelj koalicijskog sporazuma i ponudit ćemo ga drugim strankama, prije svega HDZ-u.

Ovo je iscrpni dokument koji ima desetine konkretnih mjera. On je rezultat rada ekspertnih timova ovih stranaka”, kazao je Dizdar.

Prema njegovim riječima, to je sažetak programa svih stranaka i smatraju ga kvalitetnim temeljom za rad budućih vlasti na svim nivoima.

“Ne mogu vam otkriti puno detalja, jer je predmet usaglašavanja sa drugim partnerima.

Mogu vam reći da se odnosi na ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz čitav niz socioekonomsih mjera i mjera koje se tiču pravne države”, dodaje.

Najavio da će sutra predstavnici spomenutih stranaka imati sastanak sa delegacijom HDZ-a, a na kojem će se razgovarati o programskim načelima.

Osvrnuo se i na formiranje vlasti, napomenuvši da puno toga ovisi o sastavu domova naroda.

Dizdar negira da je na današnjem sastanku razgovarano o kadrovskim rješenjima.

Podsjećamo, generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić je tokom sjednice Predsjedništva DF-a izjavio da će se ova stranka očitovati o formiranju vlasti tek nakon izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.