Otkriveni detalji: Sebija Izetbegović je prihvatila rješenje o otkazu, oglasili su se i advokati, odmah je uložena žalba

Direktorici Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, Sebiji Izetbegović je krajem aprila i zvanično uručen raskid ugovora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. No, nakon što više od mjesec dana Sebija Izetbegović odbijala to prihvatiti, kako se saznaje njeni advokati su to zaprimili.

Ipak, krenimo redom.

Raskid ugovora je uručen 24. aprila 2023. godine. Osim rektora Univerziteta u Sarajevu, Rifata Škrijelja rješenje je potpisala i dekanesa Medicinskog fakulteta, Amina Valjevac.

“Dr. Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. 1. 2022. godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, navodi se u rješenju.

Naime, kako je rečeno Sebiji Izetbegović je to odmah proslijeđeno, međutim odbijala je to prihvatiti više od mjesec dana.

Nakon toga rješenje je proslijeđeno advokatima koji su prihvatili rješenje.

Dokaz da su to prihvati govori i činjenica da je stigla žalba Upravnom odboru na to rješenje.

Pojašnjeno nam je da će na nekim od narednih sjednica Upravnog odbora ova žalba na rješenje o raskidu ugovora biti razmatrana.

Kako bi dobili više detalja pozvali su sa televizije N1 i advokata Sebije Izetbegović, Esada Oruča.

“Prihvatili=zaprimili, vjerovatno to koriste kao sinonim.

Dakle, poštom nam je stiglo rješenje, na koje smo odmah uložili žalbu Upravnom odboru.

S obzirom na činjenicu da je odluka suda o privremenoj mjeri još na snazi, ovakvo rješenje nisu mogli potpisati rektor i dekanesa, na šta smo naravno i u samoj žalbi ukazali”, kazao nam je Oruč.

Podsjetimo, ranije je Senat UNSA-e oduzeo Izetbegović zvanje magistra i doktora nauka, a Vlada Kantona Sarajevo je usvojila i proslijedila Zaključak Vladi FBiH za njenu smjenu s čela KCUS-a.

Za odluku je glasalo 30 članova Senata, šest je bilo suzdržanih, a dvoje protiv.

Članovi Senata time su prihvatili izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim Sarajevskom univerzitetu nalaže da Sebiji Izetbegović poništi zvanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.