Otkriveni detaljI: Sud usvojio mjeru osiguranja u slučaju poništavanja doktorata Sebiji Izetbegović

Općinski sud u Sarajevu usvojio je prijedlog određivanja privremene mjere osiguranja u slučaju poništavanja doktorata Sebije Izetbegović.

Otkriveni detalji

Kako je za Klix.ba potvrdio Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović, ova mjera se odnosi na izvršavanje Zaključka Senata UNSA koji je usvojen na vanrednoj sjednici održanoj 13. aprila ove godine.

“Senat je na toj sjednici dao saglasnost rektoru da po nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) provede postupak poništenja doktorata prof. Sebije Izetbegović.

Ovom odlukom Suda je odloženo izvršenje tog Zaključka i rektor i Senat sada trebaju sačekati o novoj mjeri ili odluci Suda”, kaže Oruč.

Podnijeti će tužbu

Dodaje da će advokatski tim Sebije Izetbegović u narednim danima podnijeti tužbu kojom traži poništenje tog Zaključka.

“Zakonski uslovi za održavanje sjednice Senata nisu bili ispunjeni i odluka je preduhitrna.

Mora se sačekati da se odluči o svim žalbama i da rješenje KUIP stekne svojstvo pravosnažnosti.

Uložili smo žalbu i na to Rješenje inspekcije. U ovom trenutku ni Senat ni rektor ne mou donositi odluku o poništenju dotorata”, zaključuje Oruč.

U obrazloženju odluke Općinskog suda navodi se da bi neusvajanjem predložene privremene mjere osiguranja bilo otežano ostvarivanje prava predlagača mjere, čime bi predlagatljica pretrpila štetu, odnosno štetne posljedice.

Navedeno je da je Zaključak (Senata UNSA, op. a.) donesen iako Rješenje KUIP nije postalo konačno i izvršno te da je cijeli postupak u vezi usvojenog Zaključka nezakonit.

Podsjećamo, Senat UNSA je sa 30 glasova za donio Zaključak kojim se daje saglasnost rektoru Univerziteta u Sarajevu da poništi diplomu doktora nauka Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra UNSA.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.