Porodica Nadin Smajlović dobila bitku protiv KCUS-a: Moraju platiti 35.000 KM odštete

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin navodeći da je riječ o prvostepenoj presudi, a na osnovu tužbe koju je ova porodica krajem 2019. godine podnijela znog nakande štete.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopćenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Presudom je odlučeno da KCUS treba isplatiti 35.000 KM tužiteljima (porodica Smajlović op.a.).

“Nama novac nije bio cilj već da se ljekari koji su ovo uradili da odgovaraju i da odgovaraju za otkrivanje identiteta našeg djeteta i etiketirali porodicu. Nama je to veća satisfakcija što se KCUS mora sada izviniti javno kao porodici, a što se tiče novčane naknade, mi smo svakako kao porodica finansirali liječenje i to mi nije bio cilj. Satisfakcija je da su dužni da se u roku od 30 dana nama izvine sa saopćenjem”, kazala nam je Smajlović.

KCUS je u saopćenju za javnost izbio lične podatke maloljetnog djeteta, a koji se odnose na hospitalizaciju, njeno zdravstveno stanje, tok bolesti, dijagnoze, propisane terapije i zahvate koje treba poduzeti.

Osim toga, u drugom saopćenju su izneseni podaci o broju dana koje je Amina Smajlović provela na bolovanju te je otkrivena porodična anamneza njenog supruga i oca od Nadin, Denisa Smajlovića.

“Tada niko nije znao da imamo problema s djetetom da je bolesno, međutim, iznošenjem ovih javnih podataka i dijagnoze znali su i članovi porodice i ljudi koji nisu trebali znati. Ovo je sada prvostepena presuda i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Ipak se nadam da će, ukoliko bude KCUS uložio presudu i slučaj ode na Tužilaštvo KS, da će se i tada naći jedan sudija od časti i poštenja da uradi onako kako treba”, poručila je Smajlović.

Sud je ocijenio da su iznošenjem ovih podataka prekršene odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka, Zakona o liječništvu, Zakona o pravima, Evropske konvencije, Konvencije o pravima djeteta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.